BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Сряда, 24.04.2024
 
       
МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ИНИЦИИРА ДИСКУСИЯ ОТНОСНО ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПО-ЕФЕКТИВНО РАЗВИТИЕ НА АНИМАЦИОННАТА ИНДУСТРИЯ В БЪЛГАРИЯ

обратно

(29.02.2024)

  По инициатива на Министерството на културата в галерия „Средец“ на институцията се проведе дискусия, по време на която бяха обсъдени възможностите за по-ефективно развитие на анимационната киноиндустрия в България. В дискусията участваха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, изпълнителният директор на ИА „Национален филмов център“ Петър Тодоров, представители на Национален фонд „Култура“, на БНТ, на Столична община, на Асоциацията на българските анимационни продуценти (АБАП), на Българската предприемаческа асоциация.

  По време на дискусията бяха представени различните модели за финансиране на анимационните продукции, ориентирани към широката публика – в Съединените американски щати и в Европа, като бе обърнато внимание на това кои от тези добри практики биха могли да се приложат в България.

  Заместник-министър Виктор Стоянов благодари за ангажимента на всички участници в дискусията, като подчерта, че част от философията на Бранд „България“ е налагането в света на изкуството, което създават талантливите българи. По думите му от дискусията могат да излязат добри идеи за решения, благодарение на които финансирането в сектора да бъде извършвано с визия и координирано, така че да се избегне работата „на парче“, тъй като държавата цели устойчивост и подобряване на средата.

  Димитър Петров, председател на АБАП, подчерта, че развитието на анимационната киноиндустрия в България зависи не само от финансирането, а преди всичко от синхронизирането на различните източници на финансиране. Той посочи още, че българските анимационни продуценти приемат работата си преди всичко като мисия, защото жанрът анимация е близък до децата и е от изключителна важност в културния микс, който формира националната идентичност и самосъзнание. Също толкова важно според него е и това с доколко качествено съдържание на български език разполагаме. Бяха посочени добри примери за реклама на културен туризъм през анимацията.

  Димитър Петров благодари за усилията, които полага ИА „Национален филмов център“ за подкрепа на българската анимация. Участниците в срещата посочиха още, че тенденцията в Европа е да се работи по копродукции. Като основни предизвикателства бяха очертани синхронизирането на източниците за местно финансиране, както и необходимостта от системност и предвидимост.

  Участниците в срещата се съгласиха, че тя е само първа и в последващи дискусии ще споделят идеи за разрешаването на някои практически казуси, вкл. и на законодателно ниво.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.04 - 31.07.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА “ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „СЧЕТОВОДСТВО“, ДИРЕКЦИЯ „БЮДЖЕТ И ФИНАНСОВО-СЧЕТОВОДНИ ДЕЙНОСТИ“ В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(17.04 - 18.05.2024)
Министерството на културата и Oбщина Пловдив обявяват годишния конкурс за Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 26.04.2024)
Галерия „Средец“ на Министерството на културата представя: „Посвещение на Никола Терзиев – Желязото” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 181035338 Изработка : MediaPointDS