BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Сряда, 24.04.2024
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪР ЧАВДАР ГЕОРГИЕВ ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА „СТАРИНЕН НЕСЕБЪР – СИНЕРГИЯ НА НЕМАТЕРИАЛНО, МАТЕРИАЛНО И ПОДВОДНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО“, КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ДО 7 МАРТ

обратно

(27.02.2024)

  В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ може да се види изложбата „Старинен Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“. Тя е финансирана по проект “CultUrEn – културното наследство като фактор за постигане на устойчива градска среда” на фонд „Научни изследвания“ към МОН. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

  Експозицията e посветена на 40-ата годишнина от вписването на „Старинен град Несебър“ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и представя културни ценности и тяхната синергия в контекста на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство (1972 г.), Конвенцията за опазване на подводното културно наследство (2001 г.) и Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство (2003 г.). Подборът на визуалните материали и научните текстове акцентират на многообразието от наследства и културни ценности, носители на памет за различни култури и чиито материални и нематериални следи са интригуващо вписани в историческата градска среда.

  Изложбата беше официално открита от заместник-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев, който посочи, че всички, участвали в подготовката и създаването й, могат да се гордеят с нея. Той отбеляза, че още през септември 2023 г. на годишната конференция на ЮНЕСКО в Саудитска Арабия екипът на Министерството на културата успешно е защитил предложението си за разширяване на границите на недвижимата културна ценност със световно значение с части от акваторията в близост до града, с което са включили в границите и режимите на опазване и безценните водни археологически ценности, които се намират там.

  Заместник-министър Георгиев заяви, че именно представяйки културното наследство на град Несебър, се насочваме към визията, върху която трябва да стъпи и планът за опазване и управление на ценността и изрази убедеността си, че това ще е основа, на която всички ще продължат работа заедно и в бъдеще, за да реализират своите цели в интерес на устойчивото развитие, на гражданите и всички гости и посетители на този град. Арх. Чавдар Георгиев благодари на всички организатори на изложбата и пожела успех на събитието.

  Зам.-ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. д.ик.н. Соня Милева изрази задоволството на ректорското ръководство за това, че изложбата се представя в Алма матер. Те изтъкна важността на проблематиката и отбеляза, че изложбата е нагледен пример за преплитането на различните видове наследства, концентрирани в Несебър като единствения град в списъка на ЮНЕСКО на територията на страната.

  Ръководителят на проекта проф. д.н. Иван Кабаков представи изложбата и посочи, че партньори на проекта са Министерството на културата, Софийският университет, Центърът за художествена консервация и реставрация и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

  Поздравителен адрес беше получен от г-жа Ирена Тодорова, директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. В него се посочва, че с екипа й вярват, че да изпълнят своята мисия, да запазят и предадат на следващите поколения многообразното ни живо наследство трябва да работят в синергия с другите конвенции на ЮНЕСКО, насочени към опазване на материалното и подводното наследство. В адреса се посочва още, че изложбата събира в един общ визуален разказ културните ценности на град Несебър, показва богатото му наследство и напомня за отговорността, която имаме, за да го опазим и предадем и се изразява надежда важното послание на инициативата да достигне до широка публика.

  В рамките на деня в Конферентната зала в Ректората на Алма матер се проведе и международна конференция на тема „Културната памет на града. Модели на интеграция на културното наследство в градска среда“. На нея бяха представени резултати от изследователската работа по проект “CultUrEn – културното наследство като фактор за постигане на устойчива градска среда” с ръководител проф. д.н. Иван Кабаков, финансиран по фонд „Научни изследвания“ към МОН, КП-06-Н45/6 -08.12.2020 г.

  Конференцията беше открита от зам.-ректора на Алма матер проф. д.ик.н. Соня Милева. В програмата на събитието в рамките на три панела екипът и привлечени експерти поставиха за дискусия предизвикателства пред опазването, различни подходи и модели за интегриране на културното наследство в градска среда, в изследвани по проекта 15 града. Присъстваха представители на различни заинтересовани страни от местната власт, културни и научни институции и специалисти с различна професионална експертиза и интереси – културолози, историци, архитекти, реставратори.

  Изложбата, която вече бе представена в Несебър и в Бургас, може да бъде разгледана в Софийския университет до 7 март 2024 г.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.04 - 31.07.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА “ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „СЧЕТОВОДСТВО“, ДИРЕКЦИЯ „БЮДЖЕТ И ФИНАНСОВО-СЧЕТОВОДНИ ДЕЙНОСТИ“ В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(17.04 - 18.05.2024)
Министерството на културата и Oбщина Пловдив обявяват годишния конкурс за Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 26.04.2024)
Галерия „Средец“ на Министерството на културата представя: „Посвещение на Никола Терзиев – Желязото” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 181035399 Изработка : MediaPointDS