BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Сряда, 24.04.2024
 
       
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА КРЪСТЮ КРЪСТЕВ УЧАСТВА В СВЕТОВНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЮНЕСКО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА И ИЗКУСТВАТА - WCCAE 2024

обратно

(15.02.2024)

  Министърът на културата Кръстю Кръстев участва в  Световната конференция на ЮНЕСКО за образование в областта на културата и изкуствата - WCCAE 2024, която се провежда от 13 до 15 февруари 2024 г. в Абу Даби, Обединените арабски емирства (https://www.unesco.org/en/wccae2024).

  В своята презентация в рамките на тематичната сесия: „Партньорства и финансиране в подкрепа на културата и образованието по изкуствата“ министър Кръстев обърна внимание на съвместните усилия с Министерството на образованието и науката да бъде изготвено и подписано Стратегическо споразумение за интегрирането на културното и  художественото образование като неотлъчна и значима част от обучителния процес. Тази стъпка ще позволи оптимизиране на бюджетните програми, предназначени за развитие и придобиване на нови знания и умения в сферата на изкуствата и културата. Очаква се в Споразумението да се включи и Министерството на младежта и спорта като бъдещ партньор в актуализирането на общите образователни програми.


  Министър Кръстю Кръстев презентира и различните партньорства в областта на образованието и културата, постигнатите резултати и развитието на училищата по изкуствата към Министерството на културата, надграждането в образователните процеси, насочени към бъдещите професионалисти и специалисти в областта на  сценичните, визуалните, екранните, приложните и други изкуства, както и в областта на нематериалното културно наследство.

  „Нашата страна се гордее с това, че е една от малкото държави членки на Европейския съюз, предвидили средства за култура в своите Планове за възстановяване и устойчивост. Това се случва на база на подписано Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова подкрепа между Европейската комисия и Република България.”, сподели още министър Кръстев.

  Като добър пример беше обърнато внимание и на реформирането на Националния фонд „Култура”, в чийто Управителен съвет предстои да бъде включен и представител на Министерството на образованието и науката, а образователните институции вече са допустими кандидати, съгласно гласуваните промени в Закона за закрила и развитие на културата.

  В презентацията на министъра беше обърнато внимание на все по-ускореното развитие на новите технологии и изместването на фокуса от традиционните форми в образователните процеси.

  Останалите участници в модула бяха министърът на образованието на Либерия - проф. д-р Ансу Сонияй, министърът на културата и културното наследство на Сенегал - Алиоу Соу, министърът на туризма, изкуствата и културата на Гана - д-р хонорис кауза Мохамед Ибрахим Ауол, министърът на културата на Чад - Абакар Рози Тегуил, вторият секретар на Министерството на културата и националното наследство на Полша - Марта Циенковска, генералният директор на образованието и обученията в Министерството на образованието в Кралство Тонга и упълномощеният председател на Департамента за култура и туризъм в Абу Даби - Мохамед Ал Мубарак.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.04 - 31.07.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА “ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ” В ОТДЕЛ „СЧЕТОВОДСТВО“, ДИРЕКЦИЯ „БЮДЖЕТ И ФИНАНСОВО-СЧЕТОВОДНИ ДЕЙНОСТИ“ В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(17.04 - 18.05.2024)
Министерството на културата и Oбщина Пловдив обявяват годишния конкурс за Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 26.04.2024)
Галерия „Средец“ на Министерството на културата представя: „Посвещение на Никола Терзиев – Желязото” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 181035478 Изработка : MediaPointDS