BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Петък, 01.03.2024
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪР СТОЯНОВ ПРЕД АТИНСКО-МАКЕДОНСКАТА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ: ПРОГРАМАТА „СОЛУН-СОФИЯ: БАЛКАНСКИ МОСТ НА КУЛТУРАТА“ ЩЕ РАЗШИРИ ВРЪЗКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ В МУЗИКАЛНО, КУЛТУРНО И ИКОНОМИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ

обратно

(04.12.2023)

  Атинско-македонската информационна агенция (АНА-МПА) публикува материал, в който заместник-министрите на културата на България – Виктор Стоянов и на Гърция - Христос Димас говорят за ползите от културната дипломация като мост за комуникация с Балканите. Според зам.-министър Димас „тя е свързана и има пряко въздействие върху националната икономика, туризма и като цяло върху увеличаването на международното влияние на страната ни“. „В тази светлина Националният симфоничен оркестър на Солун е пример в усилията за укрепване на културната дипломация. Програмата „Солун-София: Балкански мост на културата“ е една похвална инициатива, която се финансира от Министерствата на културата на Гърция и България, където класическата симфонична музика е в основата на връзката между двете съседни страни“, споделя заместник-министърът на културата на Гърция Христос Димас.

  Като част от тази програма през юли 2022 оркестърът участва в известния фестивал в Пловдив “Opera Open”, където се изявиха гръцки и български артисти, както и смесеният хор на Пловдивската опера. А на 22 октомври тази година Софийските филхармоници гостуваха в Солун. Концертът бе част от програмата „Солун-София: Балкански мост на културата“ и закри 58-то издание на фестивала „Димитриус“. Сред публиката тогава бяха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов и директорът на Солунския държавен оркестър Симос Папанас.

По този повод заместник-министърът на културата на България Виктор Стоянов коментира пред Атинско-македонската агенция: „Вярвам, че общата идея на програмата за създаване на връзка между оркестрите на София и Солун ще разшири и връзката между двете ни страни в музикално, културно и икономическо отношение, като същевременно подобри и разшири нашето взаимно сътрудничество до ново ниво“. Зам.-министър Стоянов добавя, че е време е да започнем да градим това, което обединява гърци и българи, а не да стоим върху оковите на миналото, което ни раздели като нации, трябва да започнем да градим нови мостове. Конкретната програма се отнася и до разширяването на ЕС към Балканите, като нашите страни са „посланици“ в осъществяването на тази цел. „Смятам, че програмата ще има голям успех и можем да я използваме за развитие на линията на регионално сътрудничество между София и Солун.“, допълва още за АНА-МПА зам.-министър Виктор Стоянов.   Националният симфоничен оркестър на Солун ще върне визитата в София на 17 декември, когато заедно с Националния ни филхармоничен хор ще представят емблематичната Девета симфония на Бетовен, в концерт, посветен на рождения ден на композитора.   Цялата публикация можете да прочетете тук: https://www.amna.gr/home/article/780480/Chr-Dimas-sto-APE-MPE-gia-tin-politistiki-diplomatia-tis-KOTh-Gefura-epikoinonias-me-ta-Balkania  


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(29.02 - 31.03.2024)
СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО ДАТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ „КОНСТАНТИН-КИРИЛ ФИЛОСОФ“ - СОФИЯ »

(28.02 - 29.04.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НЕВЕНА КОКАНОВА“ - ЯМБОЛ »

виж всички »
Зала "Средец"
(20.02 - 02.03.2024)
Министерството на културата е домакин на фотографската изложба „Украйна: война и съпротива“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 179600059 Изработка : MediaPointDS