BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 29.02.2024
 
       
МИНИСТЪР КРЪСТЕВ КЪМ СОНЯ ЙОНЧЕВА: ВИЕ ДОКАЗАХТЕ, ЧЕ В НЕОБЯТНИЯ СВЯТ НА ГОЛЯМОТО ИЗКУСТВО ИМА МЯСТО И ЗА БЪЛГАРИ

обратно

(04.12.2023)

  Световната оперна прима Соня Йончева получи званието „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. В официалната церемония в неделя в Епископската базилика в града под тепетата участваха министърът на културата Кръстю Кръстев и зам.-министърът на културата Амелия Гешева, ръководството на общината, академичният състав на Академията, студенти, представители на културната общност на града.

  „Вие сте човекът, личността, жената, която доказахте, че в необятния свят на голямото изкуство има място и за българи. Огромна чест е да бъдете на това място, което е безпощадно с безпощадната си критика, с взискателните погледи и уши на невероятната публика“, обърна се към Соня Йончева министърът на културата Кръстю Кръстев. По думите му оперната ни прима е доказала, че е перфектна, защото притежава всички необходими качества за това – дисциплина, голяма отговорност към професията, към всички, които са около нея; голяма отговорност за това, че е българка, за това, че представя българската култура. „Всички сме свидетели на това как в „Ковънт Гардън“ публиката не скандираше на крака, а крещеше „Браво, браво!“. Това е огромно признание освен към Вас и към това, че сте посланик на едно голямо изкуство, каквото е българското. Аз благодаря на Господа, че той даде да се родите тук, в тази прекрасна България и се гордея, че и аз съм българин и че съм съгражданин на най-голямата оперна дива в момента“, каза още в словото си министър Кръстю Кръстев.

  „Културата е нашето бъдеще, а моята кауза и като представител на УНИЦЕФ за България, е да покажа колко е важна културата и класическата музиката за децата. Аз се опитвам да им покажа, че чрез музиката те могат да разберат своите емоции. Благодаря на академичния състав, на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, на моята учителка Нели Койчева, на г-жа Златина Делирадева, първия човек след майка ми, чула моя глас, благодаря на министър Кръстю Кръстев, на зам.-министър Амелия Гешева, на кмета и зам.-кметовете на Пловдив - Костадин Димитров, Пламен Панов, Женя Петкова, Благодаря Ви, че сте тук. Ще продължа каузата си да подкрепям всичко българско и да представям държавата ни по най-добрия начин“, сподели по време на церемонията Соня Йончева.

  Академията по изкуствата в Пловдив отличи Соня Йончева за успехите ѝ на световните сцени, както и за нейната продуцентска дейност и благотворителните ѝ каузи като Национален посланик на УНИЦЕФ-България. Преди две години тя стана почетен гражданин на родния си Пловдив, а повече от 23 години е посланик на българската култура по света.

  Фотогалерия
  Фотограф: Ивелина Стоянова

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(29.02 - 31.03.2024)
СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО ДАТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ „КОНСТАНТИН-КИРИЛ ФИЛОСОФ“ - СОФИЯ »

(28.02 - 29.04.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НЕВЕНА КОКАНОВА“ - ЯМБОЛ »

виж всички »
Зала "Средец"
(20.02 - 02.03.2024)
Министерството на културата е домакин на фотографската изложба „Украйна: война и съпротива“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 179597904 Изработка : MediaPointDS