BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Петък, 08.12.2023
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪР ВИКТОР СТОЯНОВ ЩЕ УЧАСТВА В ЧЕСТВАНИЯТА В ПОЛША, ПОСВЕТЕНИ НА 1000 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СУПРАСЪЛСКИЯ СБОРНИК

обратно

(21.09.2023)

  Зам.-министър Виктор Стоянов ще участва в честванията в Полша, посветени на 1000 години от създаването на забележителния паметник на българската книжовност – „Супрасълския“ („Ретков“) сборник, 500 години от пренасянето му на полска земя и 200 години от откриването му в книгохранилището на Супрасълския православен манастир в Североизточна Полша, до град Бялисток. Зам.-министър Стоянов ще бъде придружаван от съветника на министъра на културата г-жа Амелия Гешева.

  Честването е под почетния патронаж на Президента на Полша Анджей Дуда и на Министерството на културата на Република България. Основен организатор е Българското посолство във Варшава, в партньорство с Българския културен институт.

  Програмата на юбилейното честване ще премине с международна научна конференция и съпътстващи прояви - показ на оригиналния ръкопис на „Ретковия сборник“, представяне на документална изложба, валидиране на пощенска картичка, откриване на паметник и възпоменателна плоча и др. В международната конференция в периода 22 - 25 септември 2023 г. ще участват видни българисти и слависти от България, Полша, Италия.

  България ще бъде представена от авторитетни имена от Кирило - Методиевия научен център и от Института по литература на БАН, от Софийския и от Шуменския университет. Международното участие включва изтъкнати българисти и медиевисти от университетите в Лодз, Познан, Краков, Рим. Освен представители на академичните среди, в юбилейните прояви ще участват висши сановници от Българската и от Полската православна църква.

 

  След откриването му за съвременния свят от Михаил Бобровски преди две столетия в Супрасълската лавра, „Супрасълският сборник“ става предмет на изучаване от страна на цяла плеяда забележителни слависти. Проучванията започват с  описание на палеографските особености на ръкописа, на неговата лексика, продължават с издирването на гръцките източници на текста и преводаческите похвати, използвани при предаването на съдържанието му на старобългарски език и за състава на четивата в него. Постепенно се създава познанието за този кирилски паметник, обединяващ  най-старинните характеристики на кирилометодиевската традиция и на Преславската книжовна школа. Книжовникът Ретко, преписал сборника от похвални и житийни слова в края на X – началото XI в., може би от глаголически оригинал, е създал най-обемистия от познатите ни днес старобългарски ръкописи.  Разделен от обстоятелствата на времето в три различни книгохранилища,  днес най-голямата част от този безценен дар на миналото се съхранява с грижа и отговорност в Народната библиотека във Варшава – една от най-значимите  културни институции в Полша, чиято мисия е да съхранява и социализира не само полското, но и световното интелектуално наследство.

  През  2007 г. “CODEX SUPRASLIENSIS” е включен в престижната листа на ЮНЕСКО с най-ценни документи от писменото наследство „Паметта на света“. В научните среди се оценява като най-големия по обем и най-ранния сред запазените старобългарски ръкописи в славянската книжнина и единствен сред съхранените кирилски паметници, който дава представа за Преславската книжовна продукция от времето на Златния век.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(07.2023 - 31.07.2024)
Резултати от проведения конкурс за длъжността „началник на отдел“ в отдел „Европейски програми и проекти“, дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“, Министерство на културата »

(07.2023 - 30.04.2024)
СПИСЪК НА КЛАСИРАНИ/НЕКЛАСИРАНИ КАНДИДАТИ ОТ КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА УПРАВИТЕЛ НА „ФИЛМОВА СТУДИЯ ВРЕМЕ” ЕООД »

виж всички »
Зала "Средец"
(04 - 16.12.2023)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПОЧИТА ПАМЕТТА НА ХУДОЖНИКА ИВАН Б. ИВАНОВ С ИЗЛОЖБАТА „ОТПЕЧАТЪЦИ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 176905937 Изработка : MediaPointDS