BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Неделя, 26.05.2024
 
       


ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВИКТОР СТОЯНОВ БЕ ГОСТ НА СПЕЦИАЛНОТО СЪБИТИЕ НА ФЕСТИВАЛА „НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА” В ПЛОВДИВ

обратно

(10.08.2023)

  Вчера в Епископската базилика на Филипопол в град Пловдив се проведе специално събитие  по случай петото издание на фестивала „Неотъпкана пътека”. Фестивалът е подкрепен от Национален фонд „Култура“ на Министерството на културата.


  Сред официалните гости на събитието бяха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, представители на Община Пловдив, на Общински институт „Старинен Пловдив“, на фондация „Америка за България“ и редица партньори на фестивала.


  Във встъпителната си реч пианистката Лора Чекоратова благодари на Министерството на културата и на Национален фонд „Култура” за подкрепата на фестивала още от създаването му през 2018 г. и разказа за историята и каузите на фондация „Неотъпкана пътека“. В центъра на програмата на специалната вечер беше световната премиера на нов клавирен квинтет от Добринка Табакова - „Каменна следа“ (2023), написан специално за случая и вдъхновен от музея. Публиката чу за първи път на българската сцена и творби от американската композиторка Джеси Монтгомъри, две песни от Добринка Табакова, както и класически творби от Шуман и Калдера. Изпълнителите на концерта бяха българските музиканти Георги Вълчев и Никола Таков (цигулка), Румен Цветков, виола, Александър Сомов, виолончело, Мариана Карпатова, мецосопран и Лора Чекоратова, пиано.


  Всички гости получиха специална плочка с репродукции от мозайките в базиликата за спомен от премиерата, която е първата официална поръчка за нова творба от Добринка Табакова, направена в родината ѝ.

 

  Мисията на фондация „Неотъпкана пътека“ е да подкрепя и насърчава любовта към класическата камерна музика, да вдъхновява дарителството и доброволчеството, както и да организира програми и инициативи, сред които концерти, образователни проекти и мултидисциплинарни артистични сътрудничества.

  Основна цел е и развитието и разширяването на летния фестивал за камерна музика „Неотъпкана пътека“ в с. Ковачевица и в гр. Гоце Делчев, предоставяйки постоянен форум за творчество и връзка с българската публика на световноизвестни класически музиканти от България и чужбина – на място, където класическа музика рядко се изпълнява на живо.

  Паралелно с това фондацията развива в региона и няколко допълнителни дейности и инициативи. Те включват дарителско общество към читалище „Светлина“ в Ковачевица, чиято цел е да набира средства за ремонт и поддръжка на читалищната сграда, както и програма за нови творби от български композитори и музикално-образователни програми, които са с общото име „Пътеката е ваша“.

  През 2022 г. Фондацията започва да отделя част от цената на всички свои продадени билети в подкрепа на засаждането на нови дървета, осъществявано от организацията „Гората.бг“. През 2023 г. фондацията планира образователна кампания за рециклиране в партньорство с „Булекопак“. Цел на фондацията е да изгражда общност от съмишленици, които подпомагат и други каузи, свързани с природата, културата и изкуството.

  Фондацията е основана от пианистката Лора Чекоратова през 2017 г. в София.

 

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(16.05 - 31.07.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ“ В ДИРЕКЦИЯ „АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ“ В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(08.05 - 30.09.2024)
Информация на вниманието на допуснатите кандидати до конкурса за длъжността „Главен експерт“ в отдел „Счетоводство“ в дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности”, Министерство на културата »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 182125235 Изработка : MediaPointDS