BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Събота, 20.07.2024
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪР МАРИНА ВАСИЛЕВА ПРИВЕТСТВА ДЕЛЕГАТИТЕ НА 36-ИЯ КОНГРЕС НА СЪЮЗА НА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА

обратно

(31.05.2023)

  Заместник-министърът на културата Марина Василева приветства делегатите на 36-ия конгрес на Съюза на народните читалища (СНЧ), който започна в 10 ч. тази сутрин в салона на театър „Сълза и смях“ в столицата.

  „Чест за мен е да бъда сред Вас – част от интелектуалния елит на българската нация, която е може би с най-ярко изявена заслуга за съхранението на българския дух през вековете и е вероятно най-близо и до българския творец, и до народа ни. Позволете ми в началото на официалната част на 36-ия редовен конгрес на Съюза на народните читалища да Ви честитя още веднъж най-обичания от всички ни празник – 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Искам лично да Ви благодаря за това, което вършите - за това, което сте направили, и за това, което се надявам, че ще правите за българските просвета, защото зная, че благодарение на Вас България ще продължи напред!“, каза зам.-министър Василева в официалното си слово. Тя посочи, че духовността има нужда от своите водачи, от хора, които да бъдат светлина за останалите, а тази светлина са дейците в българските читалища, хората – пазители на всичко българско, на това, което ни прави народ и нация.

  „Днес отново имаме достоен повод да изкажем дълбокото си признание и уважение към всички читалищни дейци, поставили далеч назад във времето началото и продължили утвърждаването на културния живот и духовността; насърчаващи стремежа към познание на бъдещите ни поколения. Дългогодишният опит, всеотдайността и подкрепата Ви са стойностен принос в културната ни съкровищница, а даровитите Ви самодейци вълнуват и въвеждат публиката в света на знанието, красотата и хармонията“, каза още Марина Василева.

  От свое име и от името на министъра на културата Найден Тодоров тя пожела на всички делегати на конгреса, а чрез тях – и на всички читалищни дейци, много здраве, реализирани идеи, творчески дух и истинско удовлетворение от постигнатото.

  След това зам.-министър Василева връчи най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век – огърлие“ и Грамота на председателя на СНЧ д-р Николай Дойнов – за неговия изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий.

  Официалната част на конгреса започна с изпълнение на химна на Република България и приветствие от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. Тя посочи, че е чест за нея, както и за Президентската институция, да приеме тази покана, защото дълбоко вярва в огромното влияние и сила на българското читалище, в неговата роля – от създаването му до днешния труден и пълен с неизвестност 21 век. Вицепрезидентът изрази убеденост в бъдещето на читалището и подчерта, че е от хората които застават срещу всяко едно посегателство срещу българските читалища. Защото, по думите, ѝ това е равносилно на национално предателство и родоотстъпничество, а читалището е институция с биография, по-дълга от българската. „Благодаря Ви, че с възрожденски плам изграждате и съхранявате българското читалище, така че всяко следващо поколение млади хора да влиза в тях“, посочи вицепрезидентът Йотова. Тя бе категорична, че в нейно лице и в лицето на Президентската институция Съюзът на народните читалища има своя най-голям съюзник. И призова: когато днес някои „умни“ твърдят, че няма съвременни будители, нека посетят кое да е населено място в страната, да влязат в някое читалище, където ще видят тези будители, които движат народа ни напред. „Вие сте създателите и строителите на трите стълба на българската държава, на които стоим днес“, посочи в словото си вицепрезидентът. Като неслучаен тя отбеляза факта, че конгресът на народните читалища се провежда съвсем близо до 24 май – защото ние сме народ, роден от словото и книжнината. И само с помощта на знанието днес ще преборим невежеството и наглостта. Вицепрезидентът определи близо четирите хиляди читалища като четири хиляди силни антидота за непросветеността и застоя. И призова изпълнителната власт да обърне внимание на българската култура, да не я лишава от средства, защото от икономическата криза можем да се възстановим, но кризата в духовността и културата е с последствия много напред във времето и после част от тези процеси стават необратими. „Хората, които разсъждават, че е криза и няма пари за култура, нямат право да управляват“, категорична бе вицепрезидентът Йотова. В края на изказването си тя определи председателя на СНЧ д-р Николай Дойнов като велика личност с много достойнства, успяла да изгради екип, който да работи с хората за хората. И цитира част от негов стих: „И още съм условно млад“, като посочи, че той винаги ще е млад, защото душата му е млада.

  Д-р Дойнов благодари за вниманието на вицепрезидента Йотова и я удостои със специална статуетка, дело на скулптора Виктор Венков, във формата на сърце – защото „в работата си Илияна Йотова е сърце от огън”.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(16.07 - 17.08.2024)
СЪОБЩЕНИЕ »

(16.07 - 17.08.2024)
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНИЯ КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛ“ В ОТДЕЛ „МЕЖДУНАРОДНИ ДЕЙНОСТИ“, ДИРЕКЦИЯ „МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО, ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И РЕГИОНАЛНИ ДЕЙНОСТИ“ »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.06 - 30.07.2024)
„Abstracta. В памет на Дора Валие”. Изложба - живопис на художника Атилио Таверна (удължена до 30 юли) »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 183931810 Изработка : MediaPointDS