BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Неделя, 25.02.2024
 
       
БЪЛГАРСКА ИЗЛОЖБА В ПАРЛАМЕНТА НА ФЕДЕРАЛНА ПРОВИНЦИЯ САКСОНИЯ- АНХАЛТ

обратно

(24.03.2023)

  Изложбата „Реалност и мистика – избрано от фондовете на СГХГ“ гостува в Парламента на германската федерална провинция Саксония-Анхалт до 16 април 2023 година. Тя беше открита на 15 март 2023 г.  от г-жа Елена Шекерлетова – извънреден и пълномощен посланик на Република България във ФРГ, и председателя на парламента на провинцията д-р Гунар Шеленбергер. Изложбата е част от поредицата на Софийска градска художествена галерия „Другото око”.  В  нея се представят експозиции по идеи и селекция на външни куратори, които не се занимават професионално с галерийна дейност. Куратор на изложбата е Георги Войнов, икономист и дългогодишен колекционер на съвременно изкуство. С подбора си на творби от графичната колекция на галерията той насочва вниманието на зрителя към реалността и мистиката в произведенията на четирима художници от различни поколения, с различни изобразителни принципи и естетика – Николай Майсторов, Веселин Стайков, Румен Скорчев и Преслав Кършовски. Организатори на изложбата са Българският културен институт в Берлин и Софийска градска художествена галерия.


  В своята реч посланик Шекерлетова подчерта дългогодишните много добри отношения между България и провинция Саксония-Анхалт. Тя благодари д-р Шеленбергер за поканата България да бъде първата страна, която представя свои творци в парламента на Саксония-Анхалт и подчерта, че настоящата изложба е специално съобразена със спецификата на изложбените пространства на парламента. Тя изказа благодарност и на г-жа Аделина Филева – директор на СГХГ и на г-н Борислав Петранов – директор на Българския културен институт в Берлин, за организацията и осъществяването на този проект.

  Д-р Шеленбергер също подчерта, че между България и провинция Саксония-Анхалт съществуват дългогодишни и многостранни отношения и, разбира се, едни от тях са тези в областта на културата и образованието. Така че не случайно е решението с България да се даде начало на представянето на творци от други страни в парламента на Саксония-Анхалт. „Тази прекрасна изложба е в резултат на многогодишно сътрудничество в областта на културата между Саксония-Анхалт, Посолството на България в Германия и Българския културен институт в Берлин” – каза д-р Шеленбергер. Той благодари на своя екип, на СГХГ в лицето на присъстващите - д-р Станислава Николова – ко-куратор на изложбата, г-жа Илинка Чергарова и г-жа Светлана Христова, като специално отбеляза движещата роля на Българския културен институт в Берлин и неговия директор Борислав Петранов за реализацията на  изложбата „Реалност и мистика”.

  На откриването присъстваха много депутати, представители на бизнеса и българи, живеещи в Магдебург и други градове на провинция Саксония-Анхалт.  СГХГ и БКИ-Берлин са издали специален каталог на немски език, който съпътства изложбата. Всеки от гостите на откриването получи екземпляр.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(22.02 - 31.05.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛ“ В ОТДЕЛ „НЕДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО“, ДИРЕКЦИЯ „КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, МУЗЕИ И ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА“ В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(19.02 - 19.04.2024)
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНИЯ КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЮРИСКОНСУЛТ“ В ДИРЕКЦИЯ „ПРАВНОНОРМАТИВНА ДЕЙНОСТ И ПУБЛИЧНИ ПРЕДПРИЯТИЯ“, МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

виж всички »
Зала "Средец"
(20.02 - 02.03.2024)
Министерството на културата е домакин на фотографската изложба „Украйна: война и съпротива“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 179333224 Изработка : MediaPointDS