BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Вторник, 29.11.2022
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВА ТАНЕВА СЕ СРЕЩНА С АНДРАШ ДЕМЕТЕР, ДЪРЖАВЕН СЕКРЕТАР В МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА НА РЕПУБЛИКА РУМЪНИЯ

обратно

(29.09.2022)

  Зам.-министърът на културата проф. д-р Борислава Танева се срещна днес в Министерството на културата с Андраш Деметер, държавен секретар в Министерството на културата на Република Румъния. В срещата от българска страна участваха д-р Петър Миладинов - началник на отдел „Международно сътрудничество и европейски програми“, а от румънска – Аурелиа Домницияну – министър-съветник в посолството на Румъния у нас.

 
   По време на разговора зам.-министър Танева и държавният секретар Деметер обсъдиха възможностите за активизиране на двустранния културен обмен между страните ни и по-специално – в контекста на Дунавския регион. Обединиха се около тезата, че в този регион има необходимост от по-мащабни стратегически културни проекти с голяма добавена стойност, които да са от значение за общностите, като проф. Танева изтъкна, че и към момента има засилено сътрудничество между отделни културни организации от двете страни на Дунава и би било добре, при планирането на последващи стъпки, това да бъде отчетено и те също да бъдат включени в бъдещото сътрудничество.

   От своя страна д-р Петър Миладинов предложи да бъде рестартирана активната работа по изготвянето на проект на споразумение за двустранно сътрудничество в областта на културата между България и Румъния, като в него биха могли да залегнат и конкретни инициативи. Също така предложи да бъде обмислена възможността държавите ни да се включат заедно в някои от европейските културни маршрути, разработени от Европейския институт за културни маршрути в Люксембург. Държавният секретар Деметер допълни, че би могло да се помисли и за възможност за по-дълъг срок на бъдещото споразумение, за да могат спокойно да бъдат планирани и осъществени културни инициативи от дългосрочен характер. Министър-съветник Домницияну предложи в споразумението като отделна глава да залегне културното сътрудничество, касаещо Дунавския регион.

   В края на срещата зам.-министър Танева и държавен секретар Деметер изразиха удовлетворението си от позитивния диалог и от предприетите първи стъпки по задълбочаване на културното партньорство между страните ни и по-специално – по линия на Дунавския регион.  

   В рамките на Фестивала „Пиано Екстраваганца” снощи в зала „България” се проведе откриващ концерт, посветен на 15-ата годишнина от приемането на България и Румъния в Европейския съюз. Акцент в него бе участието на Националния младежки симфоничен оркестър на Румъния под диригентството на Маестро Кристиан Мандял и солистите Минчо Минчев и Людмил Ангелов.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.11 - 09.12.2022)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ“ В ОТДЕЛ „СЧЕТОВОДСТВО“, ДИРЕКЦИЯ „БЮДЖЕТ И ФИНАНСОВО-СЧЕТОВОДНИ ДЕЙНОСТИ“, МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(24.11 - 02.12.2022)
Списък на допуснатите и недопуснати кандидати до защита на концепцията за длъжността „директор“ на дирекция „Обществени поръчки“ в Министерството на културата »

виж всички »
Зала "Средец"
(21.11 - 08.12.2022)
„Преображение – процес“ на Милена Велчева гостува в Галерия „Средец“ на Министерство на културата »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 167018732 Изработка : MediaPointDS