BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Вторник, 29.11.2022
 
       
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ПРОФ. ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ ПРОВЕДЕ НЕФОРМАЛНА СРЕЩА С ПОМОЩНИК-ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА ЮНЕСКО ПО ВЪПРОСИТЕ НА КУЛТУРАТА ЕРНЕСТО ОТОНЕ РАМИРЕС

обратно

(28.09.2022)

  Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който е в Мексико, за да представи страната ни на Световната конференция на ЮНЕСКО за културни политики и устойчиво развитие – “MONDIACULT 2022”, проведе вчера неформална среща с помощник-генералния директор на ЮНЕСКО по въпросите на културата - Ернесто Отоне Рамирес. От българска страна на срещата присъстваха още зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и извънредният и пълномощен посланик на Република България в Съединените мексикански щати г-жа Милена Иванова.


  Министър Минеков постави на вниманието на помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Рамирес теми, свързани с опазването на недвижимото културно наследство, по които бе започнал обсъждането с него през септември 2021 г. Българският министър на културата запозна Ернесто Отоне Рамирес с новите акценти в дейността на българския Национален институт за недвижимото културно наследство. Сред коментираните проекти бяха този за превръщането на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край Созопол в световен център за култура, който ще привлича туристи целогодишно, както и работата по изготвянето на „Плана за опазване и управление на Старинен град Несебър“.

  По отношение на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ министър Минеков подчерта, че разчита изключително на помощта на ЮНЕСКО, както и на различни фондации, които подпомагат подобен вид културно наследство и неговото консервиране и реставриране. Сподели с помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Рамирес, че в резултат от разговорите си с посланика на Обединените арабски емирства в България Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми между страните ни бе подписан меморандум, на основата на който може да се пристъпи към развиване на по-нататъшното сътрудничество за осъществяването на значимия проект за острова, в който Франция също е заявила готовност да се включи.

  По-късно днес, 28.09.2022 г., министър Минеков ще присъства на официалното откриване на “MONDIACULT 2022”. В програмата за деня паралелно са предвидени две тематични сесии: “Обновени и устойчиви политики в областта на културата” и „Културно наследство и културно многообразие в период на криза“. В утрешния ден предстои и изказването на министър Минеков в тематичната сесия „Културно наследство и културно многообразие в период на криза“, както и двустранни срещи между него и министъра на културата на Саудитска Арабия Н. В. Принц Бадр бин Абдула бин Мохамед бин Фархан Ал Сауд, постоянния представител на ОАЕ към ЮНЕСКО, министъра на културата на Албания г-жа Елва Маргарити, първия заместник-министър на културата, спорта и туризма на Република Корея г-н Чон Пьонг-Гък, който е с ранг на министър с ресор „култура”, както и с ректора на художествената академия на Мексико.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.11 - 09.12.2022)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ“ В ОТДЕЛ „СЧЕТОВОДСТВО“, ДИРЕКЦИЯ „БЮДЖЕТ И ФИНАНСОВО-СЧЕТОВОДНИ ДЕЙНОСТИ“, МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(24.11 - 02.12.2022)
Списък на допуснатите и недопуснати кандидати до защита на концепцията за длъжността „директор“ на дирекция „Обществени поръчки“ в Министерството на културата »

виж всички »
Зала "Средец"
(21.11 - 08.12.2022)
„Преображение – процес“ на Милена Велчева гостува в Галерия „Средец“ на Министерство на културата »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 167019858 Изработка : MediaPointDS