BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Неделя, 02.10.2022
 
       
МИНИСТЪР МИНЕКОВ И ЗАМ.-МИНИСТРИТЕ НА КУЛТУРАТА ДОЦ. Д-Р СЛАВОВ И ПРОФ. ТАНЕВА ПРОВЕДОХА СРЕЩА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪЮЗА НА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА Д-Р НИКОЛАЙ ДОЙНОВ

обратно

(11.08.2022)

  Министър Минеков и зам.-министрите на културата доц. д-р Славов и проф. Танева проведоха среща с председателя на Съюза на народните читалища (СНЧ) д-р Николай Дойнов и членове на Съюза.

   На срещата бяха обсъдени наболели проблеми, които читалищата в страната срещат в работата си. Представителите от СНЧ споделиха, че преди всичко проблемите им са породени от неприетите належащи промени в съществуващата нормативната уредба, свързана с дейността им, а така също и неслучилото се актуализиране на стандартите за издръжка и субсидираните бройки в рамките на държавния бюджет, което е било първоначално договорено.

   Д-р Николай Дойнов сподели, че обещаното увеличение така и не се е случило с неясното обяснение, че средства за дейността на читалищата могат да бъдат предоставени само срещу реформи, без да е ясно посочено от предишното правителство какви точно биха били тези реформи. Допълни, че предходното ръководство на Министерството на културата не е имало необходимото разбиране за това каква точно е ролята на читалищата, свеждайки ангажиментите си към тях единствено до работата на техните библиотеки. По думите на д-р Дойнов е бил отправен незаслужен упрек към читалищата, че сред тях имало голям брой неработещи или фалшиви, а в същото време не е бил посочен конкретен пример за нито едно такова читалище. Д-р Дойнов изрази опасение и че вместо да се увеличава, бюджетът за култура прогресивно намалява.

   Във връзка с това министър Минеков и д-р Дойнов договориха в оперативен порядък да бъде създадена Работна група в Министерството на културата, която да изготви и предложи необходимите промени Закона за народните читалища и свързаните с него указания, които отдавна е трябвало да бъдат приети по законоустановения ред, както и предложения, с които да се прецизира работата на Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища” /РЕКИЦ/, така че те да заработят по-ефективно.

   В края на срещата д-р Дойнов отправи официална покана към министър Минеков и зам.-министрите доц. д-р Славов и проф. Танева да присъстват на 2 септември на Националната среща на читалищните дейци. Министър Минеков и неговите заместници благодариха за поканата и увериха, че за Министерството на културата е от изключително значение да бъде представено на този форум.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(30.09 - 31.10.2022)
Информация относно проведени конкурси за държавни служители в Министерство на културата »

(29.09 - 31.10.2022)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.09 - 11.10.2022)
Лъчезар Ошавков гостува на галерия „Средец“ с изложбата си „Картини с история“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 165563094 Изработка : MediaPointDS