BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Неделя, 02.10.2022
 
       
МИНИСТЪР МИНЕКОВ УЧАСТВА В ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА ДВАНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО В ГРАД КОПРИВЩИЦА

обратно

(06.08.2022)

  Министърът на културата проф. Велислав Минеков участва в тържественото откриване на дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в град Копривщица. Сред официалните гости на събитието под патронажа на президента на Република България Румен Радев бяха зам.-министрите на културата проф. Борислава Танева доц. д-р Пламен Славов.

  Министър Минеков разказа спомен от първото си посещение на Събора, когато е бил само 6-годишен. „Вече повече от 55 години този събор е значимо събитие в националния културен календар като най-представителното движение за опазване и популяризиране на човешката креативност, свързана с културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България“, посочи в официалното си изказване министър Минеков. „Убеден съм, че и това издание на Събора ще допринесе за поддържането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“, с която се цели опазването на нематериалното културно наследство в нашата страна. Регионалният етап за попълване на Системата е вече в ход, а случващото се тук в Копривщица ще покаже най-добре съхранените знания и умения в тяхното многообразие и ще насърчи приемствеността“, посочи още министърът. Той благодари за подкрепата на всички съорганизатори, партньори и участници в събитието.

  По-късно пред медиите министър Минеков коментира, че поема отново министерския пост с добри намерения, а недовършените неща ще бъдат приоритет. „Ще разберете, че това, което предлагам, трябва да стане. Аз няма да успея за два месеца, но този път ще го направя така, че който влезе в Министерството, не да се движи по неговото желание, а „по принуда“ да извърши всичко това като едни добри намерения“, допълни министър Минеков. По думите на министър Минеков един от ключовите приоритети е бюджетът на Министерството на културата. „Той не е това, за което мечтаехме и за което се договорихме“, подчерта министърът. „Миналата година поканих представители на всички политически партии и те се съгласиха да увеличим стъпката в бюджета с 0,2 и се чувствам „ударен“, защото това не се случи“, каза още министър Минеков и припомни, че проектът за бюджет на последното правителство беше 165 млн. лв.

  За следващия петък е планирана пресконференция, на която министър Минеков ще съобщи за предстоящата работа, която трябва да се извърши в областта на културата.

  Медийни партньори на дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в град Копривщица са БНР, БНТ и БТА. Събитието бе излъчвано на живо от БНР, а запис можете да откриете тук: https://bit.ly/3vKdbL3. Освен репортажи за събитието ще бъде подготвен и документален филм от трите дни на Събора. Филмът ще бъде излъчен по БНТ.


Пресфото-БТА, снимка: Асен Тонев и БНР - Диана КостоваПринтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(30.09 - 31.10.2022)
Информация относно проведени конкурси за държавни служители в Министерство на културата »

(29.09 - 31.10.2022)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.09 - 11.10.2022)
Лъчезар Ошавков гостува на галерия „Средец“ с изложбата си „Картини с история“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 165563597 Изработка : MediaPointDS