BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Събота, 21.05.2022
 
       
НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА ОТБЕЛЯЗА ДНЕС ДВОЕН ПРАЗНИК С ИЗЛОЖБА НА ОРИГИНАЛНИ ПРЕПИСИ НА „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА”

обратно

(11.05.2022)

Зам.-министрите на културата Юрий Вълковски и Весела Кондакова уважиха официалното откриване на експозицията и поздравиха библиотечната общност с нейния празник
 
 
  По традиция Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) отбеляза двойния си празник: патронен - на светите равноапостоли и професионален - на българския библиотекар. Днес пред сградата на най-голямата библиотека в страната и най-стария културен институт в следосвобожденска България се събраха десетки граждани, които поднесоха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий, а ученици изнесоха тържествен концерт.
Празникът започна с откриване на изложбата „Олтари на народната памет” в чест на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на неговата „История славянобългарска”. В експозицията са изложени 26-те оригинални преписа на „История славянобългарска”, които се съхраняват във фонда на Библиотеката.
 
  Гости на тържеството бяха двама заместник-министри на културата - Юрий Вълковски и Весела Кондакова, съветникът от Президентската институция Милена Димитрова, членове на Обществения съвет на Националната библиотека, дарители на институцията, библиотечни служители. В словото си по време на откриването заместник-министър Вълковски подчерта, че библиотеките са пазители на духовните пространства, които търсят и дават посоки за развитие на културната мощ на нацията. Зам.-министър Вълковски увери, че с екипа на Министерството на културата мислят за осигуряването и на още една нова библиотечна сграда за нуждите на Националната библиотека.     
 
  От своя страна директорката на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова пожела колекциите да се множат и сподели, че допълнителната сграда, която е необходима, ще приюти ценни архиви и колекции, ще спомогне да се оформят и допълващи се пространства - така, както са структурирани модерните библиотеки по света. Доц. Александрова сподели и добрата новина, че 10 от 26-те преписа на „История славянобългарска” вече са дигитализирани, а останалите 16 ще бъдат в цифров формат до края на годината. В науката са известни 50 преписа на Историята на Паисий, известна още под името „Белова”.

 Снимки можете да разгледате във Фотогалерията.

 
 снимки: Стефан Рангелов, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ)
 


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(18.05 - 11.06.2022)
Обява във връзка с Правилата за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата »

(05 - 17.05.2022)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Главен инспектор в регионален инспекторат за опазване на културното наследство” - Център за регионално планиране – Велико Търново »

виж всички »
Зала "Средец"
(18.05 - 07.06.2022)
ЙОРДАНКА ЙОСИФОВА ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ С ИЗЛОЖБАТА „ЧИПРОВСКИЯТ КИЛИМ – ТРАДИЦИЯ И РАЗЛИЧНОТО В ТРАДИЦИЯТА“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 161911693 Изработка : MediaPointDS