BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 07.07.2022
 
       
МИНИСТЪР АТАНАСОВ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С КОЛЕГАТА СИ ОТ РЕПУБЛИКА КОСОВО ХАЙРУЛА ЧЕКУ

обратно

(29.04.2022)

  Министърът на културата Атанас Атанасов проведе среща с министъра на културата, младежта и спорта на Република Косово, г-н Хайрула Чеку и Н. Пр. Делфин Плана, временно управляващ посолството на Република Косово в София. От българска страна в срещата на 28 април взеха участие зам.-министърът на културата Юрий Вълковски, както и началникът на кабинета на министър Атанасов – Николай Сайков и директорът на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” д-р Петър Миладинов. От страна на Република Косово присъстваха още началникът на кабинета на министър Чеку -   Клодета Красничи, Донарте Кастрати, екзекутивен асистент и Мустафе Авдиу - съветник в Посолството на Република Косово.
 
  Двете страни обсъдиха възможността за изготвяне на ново споразумение за двустранно сътрудничество в областта на културата, което би могло да бъде подписано по време на посещение на министър Атанасов в Косово, за което министър Чеку отправи покана. Двамата министри постигнаха съгласие в бъдещата програма за сътрудничество да бъдат включени конкретни дейности, като например обмен между националните ни опери и националните ни галерии, както и между други културни институти, улесняване мобилността на независимите артисти между страните ни, сътрудничество в опазване на културното наследство, размяна на изложби, реципрочно участие на филмови и театрални форуми и др. Министър Чеку се ангажира да бъде подготвен проект на текст на документа от косовска страна. Сподели още, че би се радвал да проучи по-подробно опита на страната ни в развитието на културните ни институти зад граница, както и би се радвал страната му да получи насоки за развитието на оперната си сцена, предвид богатия опит и големи постижения, които България има благодарение на нашите творци, а също и изрази надежда, че ще получи подкрепа за членството на Косово в престижни международни културни организации, като напр. ЮНЕСКО.
 
  Н. Пр. Делфин Плана сподели, че през есента на тази година в страната ни ще бъде организиран културен месец с участието на творци от Република Косово и във връзка с това се радва на установените контакти, които дават добра основа за допълнително активизиране на двустранния културен обмен.
 
  По време на разговора двамата министри и делегациите на двете страни обсъдиха и привличането на младите хора към изкуството, благодарение на образователни програми. В края на разговора министър Атанасов и зам.-министър Вълковски изразиха готовността на страната ни да окаже подкрепа и да сподели опита си с Република Косово в опазването на културното наследство, развитието на сценичните изкуства, организацията на дейността на културните ни институти зад граница.
 


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01 - 19.07.2022)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” - 2022 г. »

(01.07 - 02.08.2022)
Mинистерство на културата oбявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” за 2022 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163254778 Изработка : MediaPointDS