BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Понеделник, 15.08.2022
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА АТАНАС АТАНАСОВ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА КИТАЙ Н. ПР. ДОН СЯОДЗЮН

обратно

(15.04.2022)

  Министърът на културата Атанас Атанасов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас, Н. Пр. Дон Сяодзюн. Основна тема на разговора бе двустранното сътрудничество между двете страни в областта на културата. В срещата взеха участие директорът на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в МК - д-р Петър Миладинов, съветникът по културните въпроси в китайското посолство г-н Гуан Син и г-ца Дай Ин – аташе на културния отдел в посолството.
 
  Министър Атанасов и Н. Пр. Сяодзюн се съгласиха, че са на лице всички предпоставки, за да бъдат затвърдени още по-силно традиционно добрите отношения между страните ни и взаимното разбирателство между двата ни народа. Постигнато бе съгласие, че подписаната през 2021 г. програма за сътрудничество би могла да осигури стабилна основа за това. Н. Пр. Дон Сяодзюн очерта три посоки на сътрудничество в областта на културата. Първата - всестранно развитие, което да включва обмен на експерти, творци и културни събития във всички сфери на изкуствата, взаимно представяне на страните ни чрез обмен на изложби между големите ни национални музеи, обмен на филми и реципрочно участие на филмови фестивали и форуми на изкуството, споделен опит в опазването на богатото културно наследство на двете страни. Като добър пример в литературния обмен Н. Пр. Сяодзюн посочи предстоящото излизане на книгата „Китай през погледа на българите”, а министър Атанасов предложи да бъде подготвено и аналогично издание – „България през погледа на китайците”. Министър Атанасов посочи още, че изключително ползотворно би могло да бъде създаването на преки контакти между националните културни институти на двете страни, тъй като това благоприятства и разширяването на културния диалог като цяло.
 
  Втората посока на развитие на двустранните ни културни връзки, която Н. Пр. Сяодзюн предложи, бе засилване на диалога между народите ни посредством насърчаване на сътрудничеството между различни културни субекти. Подчерта приноса за това на открития през 2017 г. в София Китайски културен институт и изрази надежда, че в Пекин също може да бъде открит Български културен институт. Третата посока на развитие на двустранните ни културни връзки, очертана от Н. Пр. Сяодзюн, бе възможността за осъществяване на повече проекти с участието на млади хора – обмен на студенти по изкуствата, които да посещават двете страни и да споделят впечатленията си от наученото по време на престоя си.
 
  Министър Атанасов приветства предложените идеи за инициативи и подчерта, че развитието на културните ни връзки е от взаимен интерес. Директорът на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в МК д-р Петър Миладинов предложи да бъде рестартиран диалогът във формат 16+1 - срещите на министрите на културата от Централна и Източна Европа и Китай.
 
  В края на разговора министър Атанасов подчерта, че би се радвал културното сътрудничество между България и Китай да бъде издигнато до едно ново, още по-високо ниво.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(09 - 20.08.2022)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Директор” на дирекция „Управление на собствеността“ »

(03.08 - 31.12.2022)
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ МУЗЕИ И ХУДОЖЕСТВЕНИ ГАЛЕРИИ В СТРАНАТА »

виж всички »
Зала "Средец"
(08.08 - 04.09.2022)
Галерия "Средец" ще бъде отворена отново за посетители през м. септември »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 164157456 Изработка : MediaPointDS