BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 30.06.2022
 
       
ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА ПЪТЕВОДИТЕЛ #CREATIVEEUROPE СЕ ФОКУСИРА ВЪРХУ НАПРАВЛЕНИЕ „ПРЕВОД И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА“

обратно

(06.04.2022)

  Второто събитие от серията Пътеводител #CreativeEurope ще се проведе онлайн на 14 април 2022 г. в две части - публична лекция, излъчвана във Facebook страницата на Creative Europe Desk - България, и практическа работилница с предварително записване и органичен брой места. Гост лектор на събитието ще бъде Яна Генова от фондация „Следваща страница“ - организация, която работи в сферата на междукултурния диалог, литературния превод и независимото книгоиздаване.

   Фокусът на това издание на поредицата онлайн лекции и практически обучения, организирани от офис „Култура“, ще бъде върху направлението „Превод и разпространение на Европейска художествена литература“ на програма Creative Europе. Специален гост на лекторския панел ще бъде Милен Милев от издателство „Парадокс”, които имат многогодишен опит в издателския сектор и няколко успешно реализирани проекта за литературни преводи по Програмата.

   „Превръщането на добра издателска идея в добро проектно предложение поставя пред издателите неочаквани предизвикателства, а самият процес по кандидатстване може да бъде сложен на моменти. Доброто познаване на целите на Creative Europe обаче е първото условие за успех. Вярвам, че второто издание на Пътеводител #CreativeEurope ще помогне на участниците да разбират по-добре целите на програмата. Ще „преведем“ на издателски и човешки език изискванията на направление „Превод и разпространение на Европейска художествена литература и ще покажем връзката с практиката на издателствата, които реално допринасят за разпространение на качествена преводна литература., коментира предстоящото събитие Яна Генова.

   „Превод и разпространение на Европейска художествена литература“ е възможност за финансиране, насочена към издателства и издателски къщи, която стимулира превода на литературни произведения от един европейски език на друг официален такъв. Целите са да се подпомогне културното и езиково многообразие в Европа, да се насърчи транснационалното разпространение на високохудожествени литературни произведения, и по-специално - да се насърчат преводите от по-малко използвани езици на английски, немски, френски, испански и италиански, както и да се осигури достъп до тях, така че те да достигнат до нови читателски общности.

   В рамките на публичната лекция, която ще се излъчва на живо на Facebook страницата на Creative Europe Desk - България, зрителите ще имат възможност да се запознаят в детайл с основните елементи на направление „Превод и разпространение на Европейска художествена литература“, а Милен Милев от „Парадокс“ ще сподели добри практики, натрупани от професионалния му опит в издателския сектор. Издателство „Парадокс“ е основано през 1991 г. и по думите на основателите му обръща особено внимание на младите преводачи, а през годините дори създава собствена вътрешно издателска система за тяхното професионално израстване.

   Практическата работилница ще наблегне на апликационната форма и ще разгледа елементите, които най-често затрудняват кандидатстващите организации. Участниците ще получат познания за направлението „Превод и разпространение на Европейска художествена литература“ и знания как да идентифицират силните страни в идеята си и да ги превърнат в проектно описание, как да интерпретират принципите и критериите на програмата и мн. др.

   Регистрационната форма за кандидатстване за участие в работилницата ще намерите тук. Местата са ограничени! Краен срок за кандидатстване - 10.04.2022 г., 20:00 ч.

   Допълнителна информация - https://www.facebook.com/events/310315874540632

 

Creative Europe е програмата на Европейския съюз в подкрепа на културния, творческия и аудиовизуалния сектор. Бюджетът за периода 2021- 2027 г. е 2,44 миллиарда евро, с които ще бъдат финансирани проекти с цел достигане до нови публики, насърчаване на обмена на умения и знания и укрепването на капацитета на културните и творческите организации.
 Екипът на Creative Europe Desk - България предоставя информация за условията, критериите и финансовите възможности по програмата.

Нашите екипи организират различни информационни събития и обучения, поддържат актуални интернет страница, фейсбук и инстаграм и изпращат месечен електронен нюзлетър до всички свои контакти.

 Офис „Култура“ на Creative Europe Desk - България е част от структурата на Национален фонд „Култура“.

 

 Екип:

 

 Десислава Панчева - проектен мениджър и ръководител на офис „Култура“ - културен активист, куратор, лектор и организатор на множество обучения, работилници, конференции и международни културни и творчески фестивали.

 Хелиана Велинова - мениджър „Комуникации“- експерт с дългогодишен опит в сферата на журналистиката, PR комуникациите и маркетинга.

 Нора Караламбева - проектен координатор на офис „Култура“ - визуален артист, дизайнер и културен мениджър с широк творчески и професионален опит в сферата на изкуството, културата и интердисциплинарните научно-творчески практики.

 
 

За  повече информация:

Хелиана Велинова

Communication Manager, Creative Europe Desk- Bulgaria, офис “Култура”

+359 988761671

contact@creativeeurope.bgПринтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.06 - 29.07.2022)
Министерството на културата обявява сесия за финансиране на творчески проекти в областта на визуалните изкуства (28.06.2022) »

(24.06 - 31.12.2022)
Резултати от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности (24.06.2022) »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163095841 Изработка : MediaPointDS