BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 30.06.2022
 
       
МИНИСТЪР АТАНАСОВ РАЗГОВАРЯ С ПОСЛАНИКА НА ФРАНЦИЯ Н. ПР. ФЛОРАНС РОБИН

обратно

(24.03.2022)

  Министърът на културата Атанас Атанасов и посланикът на Франция Н. Пр. Флоранс Робин разговаряха на среща в Министерството на културата. В срещата вчера от българска страна участваха началникът на кабинета на министър Атанасов Николай Сайков, както и директорът на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” - д-р Петър Миладинов. От френска страна присъстваха г-н Пиер Колио, директор на Френския институт и съветник по сътрудничеството и културната дейност, както и г-жа Ирина Петреску, културен аташе на посолството на Френската република в България.


 Н. Пр. Робин отбеляза, че вече има много добре установено сътрудничество между Посолството на Френската република, Френския институт и българското и френското Министерство на културата и потвърди изразената готовност от френската страна да ни съдейства на експертно ниво по повод на представените и по време на срещата със зам.-министър Кадинов приоритети – изменението на нормативната уредба в областта на културното наследство, меценатството, авторското право. От своя страна министър Атанасов сподели с Н. Пр. Робин още от ключовите приоритети в работата си – приемане на дългосрочна стратегия за развитието на българската култура, представяне на страната ни достойно на световната сцена и личната му кауза – достъп до култура от най-ранна детска възраст.

 По отношение на проекта за създаването на Център на изкуствата на остров „Св. св. Кирик и Юлита” край Созопол министър Атанасов и Н. Пр. Робин бяха категорични, че работата по него следва да продължи активно, тъй като реализирането му ще донесе изключителна добавена стойност не само за Созопол, а в региона на цялото Черноморие.

 Сред другите обсъдени теми на срещата бяха възможностите за подкрепа на свободните артисти в контекста на пандемията от Ковид-19, като министър Атанасов заяви интерес към подхода на френската страна, добри практики от който биха могли да бъдат приложени и у нас. По този повод той сподели и за оптимизирането на работата на Национален фонд „Култура”, където в момента тече обществено обсъждане на промените в извънредните програми във връзка с извънредната епидемична обстановка.

 В хода на разговора Н. Пр. Робин сподели и за инициатива на френската страна по повод 9 май, Деня на Европа, когато духовият оркестър „Snob” ще представи на площад „Славейков“ спектакъла „Glissendo”. По време на събитието артисти ще се смесят с публиката чрез интересна хореография, оставяйки музикална следа по пътя си, като ще бъде изразена и подкрепата на страните от ЕС за Украйна.

 В края на разговора министър Атанасов благодари на Н. Пр. Робин за конструктивната среща и разменените идеи, като изрази увереност, че двустранното ни сътрудничество ще бъде изключително плодотворно.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.06 - 29.07.2022)
Министерството на културата обявява сесия за финансиране на творчески проекти в областта на визуалните изкуства (28.06.2022) »

(24.06 - 31.12.2022)
Резултати от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности (24.06.2022) »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163095791 Изработка : MediaPointDS