BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Понеделник, 15.08.2022
 
       


МИНИСТРИТЕ НА КУЛТУРАТА АТАНАСОВ И КОСТАДИНОВСКА-СТОЙЧЕВСКА ПОДПИСАХА ПРОГРАМА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВАТА НА КУЛТУРАТА НА БЪЛГАРИЯ И НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

обратно

(22.03.2022)

  Българският министър на културата Атанас Атанасов и министърът на културата на Република Северна Македония г-жа Бисера Костадиновска-Стойчевска подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Република Северна Македония за периода 2022–2025 г. Това се случи днес, в рамките на третата среща на Работната група за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката, туризма и младежта и спорта между България и Република Северна Македония, провела се в Резиденция „Бояна”.
снимка: БТА   Подписаната днес програма за културно сътрудничество бе разработена в резултат на обсъждания между работни групи от двете страни в рамките на съвместно заседание в гр. Скопие. Тя включва нови предложения и идейни проекти за партньорство, които да разширят и разнообразят спектъра на двустранното културно сътрудничество. Същевременно е по-обхватна по отношение на области на дейност и съдържа по-конкретни параметри.


снимка: БТА


   Регламентират се възможностите за сътрудничество в сферата на сценичните и визуалните изкуства, музеите, културното наследство, книгоиздаването и книгоразпространението, библиотечното дело, филмовото изкуство и нематериалното културно наследство. Програмата създава и благоприятна рамка за задълбочаване на сътрудничеството в областта на културните и творческите индустрии, както и в международен план – на ниво участие в програмите на Съвета на Европа, Европейския съюз и др. в областта на културата и опазването на културното наследство. Документът осигурява възможност и за активизиране развитието на сътрудничеството между Културно-информационния център на Република България в Скопие и на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София. Предвиденият срок на програмата е три години, с възможност за автоматично подновяване за следващ тригодишен период.

   На събитието днес бяха подписани още двустранна Програма за сътрудничество в областта на образованието, както и Меморандуми за партньорство в младежта и спорта, както и между националните агенции за „Еразъм+” и Европейския корпус за солидарност.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(09 - 20.08.2022)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Директор” на дирекция „Управление на собствеността“ »

(03.08 - 31.12.2022)
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ МУЗЕИ И ХУДОЖЕСТВЕНИ ГАЛЕРИИ В СТРАНАТА »

виж всички »
Зала "Средец"
(08.08 - 04.09.2022)
Галерия "Средец" ще бъде отворена отново за посетители през м. септември »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 164156978 Изработка : MediaPointDS