BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 30.06.2022
 
       
С ПОЕТИЧЕСКО ЧЕТЕНЕ И ИЗЛОЖБАТА „ПОЕЗИЯ НА 5-ИЯ ЕТАЖ” МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА СТАРТИРА РАЗГОВОР ЗА ПОЕЗИЯТА И ДЪРЖАВНИТЕ ПОЛИТИКИ ЗА ПОДКРЕПА В ТАЗИ ОБЛАСТ

обратно

(21.03.2022)

Събитието започна със стихове на украински поети

   Със стиховете на трима съвременни украински поети - Сергий Жадан, Люба Якимчук и Юрий Андрухович, започна поетическото четене в Министерството на културата, организирано по повод Световния ден на поезията. Творбите бяха прочетени от куратора на проекта Стефан Иванов, поет и драматург на театър „Сфумато”.

 Сред публиката бяха министърът на културата Атанас Атанасов, членове на политическия кабинет и служители на Министерството на културата, а събитието се предаваше и на живо в социалната мрежа Фейсбук.

 „В известен смисъл Министерството на културата е длъжник на поезията. Решихме че искаме да направим това събитие точно до кабинета на министъра, за да бъде наистина поезия в сърцето на Министерството и да дадем знак, че поезията не просто стига до прага на Министерството, а влиза вътре в него”, каза по време на откриването заместник-министърът на културата Юрий Вълковски. „Когато започнах да каня хора за това четене и да тествам дали е добра идея, имаше няколко поети, които казаха, че сега не е време за поезия”, допълни той. Войната е на една крачка от нас, сега не е времето за поетически четения, аз дори не мога да мисля за това, ходя по улиците и мисля постоянно за случващото в Украйна, му казал един от поетите. „Напълно го разбирам и същевременно не съм съгласен. Вярвам, че винаги е време за поезия и че може би сега, точно в тези мрачни времена, поезията е още по-нужна, отколкото в други моменти”, сподели зам.-министър Вълковски. „Даваме си сметка в какъв момент се случва това четене. Аз вярвам, че силата на поезията трябва да бъде с нас в тези моменти”, категоричен бе заместник-министър Вълковски.

 „Надявам се Министерството на културата да положи повече усилия по изработване на дългосрочна визия за културата и за литературата, да има усилия по посока на устойчиво, красиво и смислено внушение и политика за поезията и литературата, защото без тях буквално не можем”, каза Стефан Иванов. По думите му без тези усилия „пътят към катастрофална и още по-голяма културна, социална и икономическа нищета е още по-близо, отколкото предполагаме”. „Напомням, че противоотровата на пропагандата и дезинформацията е не само качествената и свободна журналистика, и добре работещата съдебна система, но и безкомпромисната литература, която отново може да е ценност в България. Искам да напомня също, че всички поети, преди да влязат в литературния канон и да се превърнат в класици, са били живи и съвременни поети. Грижата за живото е безусловно необходимо особено днес”, посочи още Стефан Иванов.

 Участниците в „21 поети на 21 март” са: Анна Лазарова, Белослава Димитрова, Валери Валериев, Вангел Имреоров, Георги Гаврилов, Иван Димитров, Иван Ланджев, Камелия Спасова, Надежда Радулова, Наталия Иванова, Никола Петров, Петър Чухов, Петя Кокудева, Преслава Виденова, Радослав Чичев, Ренета Бакалова, Стефан Иванов, Стефан Икога, Теодора Тотева, Христо Мухтанов и Яна Монева.

 По-късно в Министерството на културата се проведе и кръгла маса с участието на поети, преводачи и заинтересовани страни в процеса, а на петия етаж във ведомството е подредена изложбата „Поезия на 5-ия етаж” с пана с 21 стихотворения на участващите поети.

 Пълен запис от събитието, което бе стриймвано на страницата на Министерство на културата във Фейсбук, можете да гледате тук.

 Снимки от събитието може да разгледате във Фотогалерията.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.06 - 29.07.2022)
Министерството на културата обявява сесия за финансиране на творчески проекти в областта на визуалните изкуства (28.06.2022) »

(24.06 - 31.12.2022)
Резултати от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности (24.06.2022) »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163096478 Изработка : MediaPointDS