BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Събота, 20.07.2024
 
       
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ЮРИЙ ВЪЛКОВСКИ ПРЕД БТА: ИСКАМЕ ДА ДАДЕМ ЗНАК, ЧЕ ПОЕЗИЯТА Е ВАЖНА ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

обратно

(21.03.2022)

  Български автори ще четат свои творби в днешния Световен ден на поезията. Министерството на културата (МК) е домакин на събитието, което ще бъде предавано на живо онлайн от 11:00 ч.

  „Искаме да дадем знак, че поезията е важна за Министерството на културата. Искахме поезията да влезе вътре в министерството, тъй като първоначалната идея беше това да се случи в галерията, която е в подножието на МК. Но това щеше да изглежда все едно поезията стига до прага на МК, пък не я пускаме вътре. А голямото ни послание е, че мястото на поезията е вътре в МК", каза пред БТА заместник-министърът на културата Юрий Вълковски.

  По думите му неслучайно и самото събитие е наречено "Поезия на петия етаж": "Истината е, че аз вярвам, че МК е длъжник на поезията и в някакъв смисъл е длъжник и на литературата. Защото през последните години литературата е маргинализирана в политиките на министерството, а на мен ми се иска да променим това. И сега правим първата стъпка".

  ПОЕЗИЯТА ПРОМЕНЯ РАБОТНОТО ПРОСТРАНСТВО 

  "През последните дни започнах да осъзнавам все повече, че поезията променя работното пространство. Когато наредихме паната с поезия на петия етаж, аз видях как служителите на МК се спират, зачитат се и изведнъж един административен коридор се превърна в място за изкуство", казва Юрий Вълковски. Това ми се струва много важно, защото, освен посланието към хората, които се занимават с поезия, ние искаме да дадем едно послание и към служителите на МК, допълва той.

  „Защото това са хора, които зад сцената подкрепят културата, правят страшно много неща за нея, но всъщност работят с ниски заплати, с не толкова добри условия за труд. И в този процес на промяна - и на заплати, и на работни условия, дори такъв тип малки жестове - като поезията, която променя пространството около теб, ми се струва, че е някакъв знак. И ми се струва, че колегите това го усещат, което много ме радва”, казва още заместник-министърът.

  21 ПОЕТИ ЗА 21 МАРТ

  Участниците в днешното четене са Анна Лазарова, Белослава Димитрова, Валери Валериев, Вангел Имреоров, Георги Гаврилов, Иван Димитров, Иван Ланджев, Камелия Спасова, Надежда Радулова, Наталия Иванова, Никола Петров, Петър Чухов, Петя Кокудева, Преслава Виденова, Радослав Чичев, Ренета Бакалова, Стефан Иванов, Стефан Икога, Теодора Тотева, Христо Мухтанов и Яна Монева. 

  "Нашата цел беше да представим съвременни български автори, но от по-младите поколения. Това са лица, които са достатъчно утвърдени в поетическата общност, но може би не са толкова познати на широката аудитория", каза Юрий Вълковски.

  Стефан Иванов е поканен да направи селекцията. "Той, освен, че е поет, е и драматург на "Сфумато", но и човек, който организира много интересни поетически акции като например "Поети срещу актьори". Той се превърна като нещо в куратор на тази инициатива и съорганизатор. Спряхме се на тази бройка от 21 поети, за да бъдат 21 поети на 21 март", обясни заместник-министърът на културата.

  ОКОЛО КРЪГЛАТА МАСА НА ПОЕЗИЯТА...

  По-късно днес е предвидена и кръгла маса в МК с участието на поети, преводачи и заинтересовани страни в процеса.

  „Честно казано, очакванията ни са да слушаме и да чуем. Аз вярвам, че министерствата, и в частност МК,  понякога просто трябва да се смири и да слуша. Защото хората, които се занимават с поезия, както и техните издатели, преводачи и организаторите на литературни фестивали, със сигурност, има много неща, които искат да ни кажат. Някои от тези неща вероятно ще са критични, някои може да са позитивни, може да има забележки или предложения”, коментира Юрий Вълковски.

  „Това, което ще се постараем да направим, е освен аз като заместник-министър, да включа в тази дискусия хора от министерството, които се занимават с литература, както и представител на националния фонд "Култура" - за да може да слушаме и впоследствие да използваме това, което сме чули - за да разработим нови програми за литература, да мислим как да подкрепим поезията и да направим подобрения, които идват от хората. Знам, че е много важно, ако имаме някакви инициативи и идеи, те да дойдат от хората, към които са насочени", смята заместник-министърът на културата.

  ИСТОРИЯТА

  ЮНЕСКО за първи път приема 21 март за Световен ден на поезията по време на своята 30-а генерална конференция в Париж през 1999 г., с цел да подкрепи езиковото многообразие чрез поетично изразяване и да увеличи възможността за застрашените езици да бъдат чути.

  Световният ден на поезията е повод за почитане на поетите, възраждане на устните традиции на поетични рецитали, насърчаване на четенето, писането и преподаването на поезия, насърчаване на сближаването между поезията и други изкуства като театър, танци, музика и живопис и повишаване на видимостта на поезия в медиите.

  Авторски права: БТА

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(16.07 - 17.08.2024)
СЪОБЩЕНИЕ »

(16.07 - 17.08.2024)
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНИЯ КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛ“ В ОТДЕЛ „МЕЖДУНАРОДНИ ДЕЙНОСТИ“, ДИРЕКЦИЯ „МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО, ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И РЕГИОНАЛНИ ДЕЙНОСТИ“ »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.06 - 30.07.2024)
„Abstracta. В памет на Дора Валие”. Изложба - живопис на художника Атилио Таверна (удължена до 30 юли) »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 183931676 Изработка : MediaPointDS