BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 30.06.2022
 
       
МИНИСТЪР АТАНАСОВ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С ДИРЕКТОРА НА РУМЪНСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ И ПОСЛАНИКА НА РУМЪНИЯ У НАС

обратно

(18.03.2022)

Министърът на културата Атанас Атанасов се срещна с директора на Румънския културен институт г-н Ливиу Жикман, с ранг на министър, и с посланика на Румъния у нас, Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску. От румънска страна в срещата в Министерството на културата участва още и г-жа Аурелия Домницияну, пълномощен министър в Посолството. От българска страна в разговорите се включиха заместник-министърът на културата г-н Юрий Вълковски, началникът на политическия кабинет на министъра на културата г-н Николай Сайков и директорът на Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в МК д-р Петър Миладинов.По време на разговора двете страни обсъдиха възможности за сътрудничество в рамките на Европейската мрежа на националните културни институти EUNIC (European Union National Institutes for Culture), като организиране на филмови и други фестивали, както и други културни събития от взаимен интерес. Основаната през 2006 г. EUNIC представлява мрежа от организации, развиващи международни културни отношения. Заедно със своите партньори EUNIC създава европейско културно сътрудничество в повече от 100 страни по света с мрежа от над 130 клъстера, в които активно участие взимат Българските културни институти в чужбина, опирайки се на широкия опит на своите членове от всички държави членки на ЕС и асоциирани страни.  

Министър Атанасов и Н. Пр. Предеску изразиха съгласие, че като цяло контактите и взаимодействията в различните области на културата биха могли да бъдат активизирани, особено на фона на вече успешно реализирани съвместни проекти, като например тези в областта на филмовото изкуство. Българската и румънската страна единодушно приеха също да бъдат насърчени и директните контакти между реципрочни културни институти, както и между артисти от двете държави. В тази връзка бе обменен опит по отношение на разликите в структурата и функционирането на Българските културни институти в чужбина и  Румънския културен институт, чиято дейност бе подробно представена от г-н Ливиу Жикман.

По време на срещата бяха обсъдени и дейността на фондовете за култура в двете страни, подготовката на Тимишоара за Европейска столица на културата през 2023 г., както и необходимостта от актуализиране на нормативната рамка, на основата на която се развива двустранното културно сътрудничество между България и Румъния. Във връзка с това Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску и г-н Ливиу Жикман отправиха официална покана към министър Атанасов да посети Румъния в подходящо за него време. Министър Атанасов изрази готовността си за среща със своя румънски колега, с когото да обсъдят възможностите за засилване на сътрудничеството в областта на културата. 

В заключение участниците в срещата споделиха мнение, че е важно да бъде насърчавано взаимното опознаване между народите ни, като бъде поставен акцент и върху обмен на съвременната култура между страните ни, наред с класическата.

През настоящата година отбелязваме 30 години от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете страни.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.06 - 29.07.2022)
Министерството на културата обявява сесия за финансиране на творчески проекти в областта на визуалните изкуства (28.06.2022) »

(24.06 - 31.12.2022)
Резултати от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности (24.06.2022) »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163096363 Изработка : MediaPointDS