BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 30.06.2022
 
       
НА 17 МАРТ ЗАПОЧВА 14-ИЯТ ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО В ПРАГА

обратно

(15.03.2022)

Форумът отваря безплатно вратите си за бежанци от Украйна в чешката столица  Българският културен институт и Посолството на Република България в Прага организират Фестивал на българското кино, който ще се проведе от 17 до 20 март в чешката столица. Във връзка с военната агресия в Украйна, от която много хора вече са избягали зад граница, от културния ни институт в Чешката република обявиха, че бежанците от Украйна са добре дошли при свободен вход на прожекциите от програмата на Фестивала.

  След принудителните ковид ограничения през последните две години сега българското игрално кино отново се завръща на големия фестивален екран в емблематичното пражко кино „Луцерна“. Любителите на Седмото изкуство в Прага ще могат да видят фаворити на българската публика: „Като за последно“ и „Чичо Коледа“ на режисьора Ивайло Пенчев, както и най-касовото родно заглавие за изминалата година „Голата истина за група „Жигули“, режисирано от Виктор Божинов, а също и „Бащата“ на успешния тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който преди три години спечели най-високото отличие „Кристален глобус“ на Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

  По традиция фестивалът ще срещне зрителите със знакови лица от българското кино. Официални гости на събитието ще бъдат актьорите Васил Банов и Малин Кръстев, както и добре познатият на фестивалната публика със своя хит „Летовници“ режисьор Ивайло Пенчев. Специални видеопоздрави към почитателите на българското кино вече отправиха номинираната за „Оскар“ родна актриса Мария Бакалова („Като за последно“), известният в Чехия от работата си с легендата Иржи Менцел актьор Иван Бърнев („Бащата“), както и Филип Аврамов, който зрителите ще видят в цели три филма – „Чичо Коледа“, „Като за последно“ и „Голата истина за група „Жигули“.

  През годините Фестивалът на българското кино в Прага се утвърди като традиционна и очаквана с интерес проява от календара на чешката столица. Родните заглавия се прожектират със субтитри както на чешки, така и на английски език, което разширява диапазона на фестивалната аудитория. Наред с това досегашните издания се откроиха и с паметните срещи на публиката с емблематични фигури от съвременното българско кино – актьори, режисьори, сценаристи, продуценти, сред които незабравимата Татяна Лолова, Стефка Янорова, Маргита Гошева, Елена Телбис, Филип Аврамов, Стефан Денолюбов, Петър Вълчанов, Николай Волев, Виктор Божинов, Стефан Командарев, Илиян Джевелеков, Ники Илиев, Владислав Карамфилов, Адела Пеева, Асен Владимиров, Матей Константинов и др.

  Актуална информация и програмата на 14-ия Фестивал на българското кино може да се види на официалната интернет страница на БКИ в Прага: bki.cz. Билети могат да се закупят на касата на кино „Луцерна“, както и онлайн на: kinolucerna.cz. Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.06 - 29.07.2022)
Министерството на културата обявява сесия за финансиране на творчески проекти в областта на визуалните изкуства (28.06.2022) »

(24.06 - 31.12.2022)
Резултати от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности (24.06.2022) »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163096929 Изработка : MediaPointDS