BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Понеделник, 15.08.2022
 
       


НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО В КОПРИВЩИЦА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ТАЗИ ГОДИНА ОТ 5 ДО 7 АВГУСТ

обратно

(14.03.2022)

  Националният събор на народното творчество в Копривщица да се проведе тази година от 5 до 7 август. За това гласуваха членовете на Националния съвет за нематериално културно наследство, който се проведе днес, 14 март, в Министерството на културата и бе председателстван от зам.-министъра на културата Юрий Вълковски.

 В две поредни години 12-ото издание на събора бе отлагано по предложение на кмета на Община Копривщица във връзка със сигурността на хората по време на кризата, причинена от COVID-19.

 В бюджета на Министерството на културата са заложени средства, с които да бъде подкрепено финансирането на утвърдилото се като най-авторитетното и представително движение за опазване и популяризиране на човешката креативност, свързана с културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България. От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В духа на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО (Конвенция 2003) на Събора индивидуални и групови изпълнители демонстрират майсторство и представят обредни практики, песенни, инструментални, танцови, словесни и други форми на изразяване, свързани с традиционни знания и умения, осъзнати като част от тяхното културно наследство и локална идентичност.

 Основни организатори на Националния събор на народното творчество в Копривщица са Министерството на културата, Община Копривщица, областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. През 2020 г. Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на Събора и обсъди Регламента за неговото провеждане. Информацията е достъпна на интернет страницата на Министерството – тук.

 По време на днешното заседание на Националния съвет за нематериално културно наследство с пълно мнозинство бе предложена да бъде избрана за представител на страната ни в Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство - чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова.

 Чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова е национален експерт по НКН /Нематериално културно наследство/, международно разпознат експерт на ЮНЕСКО в областта на НКН, с поредица от научни публикации. Притежава също така  богат преподавателски опит. Ръководител е на екипите, разработили Българския национален регистър на НКН и Националната система „Живи човешки съкровища – България”. Разработва проблеми на взаимодействието между НКН и институциите, отговарящи за опазването на културното наследство; културното наследство и видимостта; музейните презентации и др.  Носител е на най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век – звезда”, за изключителен принос в развитието на българската култура.

 Запис от заседанието на Националния съвет за нематериално културно наследство можете да гледате в YouTube канала на Министерството на културата.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(09 - 20.08.2022)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Директор” на дирекция „Управление на собствеността“ »

(03.08 - 31.12.2022)
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ МУЗЕИ И ХУДОЖЕСТВЕНИ ГАЛЕРИИ В СТРАНАТА »

виж всички »
Зала "Средец"
(08.08 - 04.09.2022)
Галерия "Средец" ще бъде отворена отново за посетители през м. септември »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 164157123 Изработка : MediaPointDS