BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 30.06.2022
 
       
МИНИСТЪР АТАНАСОВ НА ОТКРИВАНЕТО НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ”: ДА НАПОМНИМ НА ХОРАТА НА УКРАЙНА, ЧЕ НЕ СА САМИ!

обратно

(11.03.2022)

  „Филмите са един от най-красивите начини да разкажеш история. Те, преди всичко, ни напомнят, че не сме сами. Винаги така съм усещал нещата, затова обожавам да гледам филми, особено в най-тежките си моменти”. С тези думи се обърна снощи към публиката в зала 1 на НДК министърът на културата Атанас Атанасов по време на откриването на двадесет и шестото издание на „София филм фест”. Министър Атанасов благодари на организаторите на фестивала, за това, че „ни напомнят това много важно нещо - за всички нас в света днес - че не сме сами. Напомням Ви го и аз - не сте сами, не сме сами. Да го напомним и на нашите братя и сестри в Украйна. И да бъдем малко по-благодарни, че имаме възможността да сме тук заедно, да се насладим на това прекрасно изкуство”, призова министърът на културата Атанас Атанасов.

  Съпричастността към случващото се в Украйна бе основен мотив на откриването на престижния форум. „Можем ли да празнуваме, когато на няколкостотин километра от нас се води брутална война, в която ежедневно загиват беззащитни, цивилни граждани на Украйна, разрушават се жилищни сгради, стотици хиляди са принудени да нощуват в бомбоубежища, а други са прокудени от домовете си. Сред тях са жените и децата на Украйна, които бягат от войната, някои от тях вече са в България.”, сподели в словото си директорът и създател на „София филм фест” Стефан Китанов. „Не можем да бъдем безучастни и да нямаме позиция. Трябва да се обединим и да кажем не на войната, не на лъжата, не на диктатурата, не на разрушенията, не на изграждането на нови стени, разделящи хората. Да кажем да - на мира, на международния правов ред, на демокрацията, на съзиданието, на отварянето на нови пътища и хоризонти”, каза още директорът на „София филм фест”. „Режисьорът Олег Сенцов за втори път е член на международното жури на „София филм фест” и за втори път няма да бъде заедно с нас. Първия път беше в руски затвор, сега е един от защитниците на своята родина на фронта. Ние сме с теб, Олег, ние сме с вас, приятели”, каза Стефан Китанов. 
  
   „Сред подкрепените от нас фестивали има два, за които днес мислим с особена емоция. Това са фестивалите „Молодист” в Киев и кинофестивала в Одеса”, каза директорът на офис „Медиа”, бюро „Творческа Европа” Камен Балкански. „Да се надяваме, че следващата година или много по-скоро, тези  фестивали ще се върнат в залите, със своите зрители и програми, отново подкрепени от Европа”, добави той.

  „Фестивалите имат много важна мисия и тя е да върне всички нас, зрителите, в киносалоните след пандемията. Сигурен съм, че киното победи пандемията. Надявам се киното да победи и войната, тъй като то разрушава географски граници”, каза изпълнителният директор на Националния филмов център (НФЦ) Петър Тодоров.
  
   Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи Наградата на София на Анжел Вагенщайн. Тази година големият български интелектуалец празнува своя 100-годишен юбилей. Отличието бе прието от неговата внучка, а самият Анжел Вагенщайн се обърна към публиката в залата чрез видео послание.

  Посланикът на Франция у нас Флоранс Робин представи откриващото програмата  заглавие – „Двете страни на острието” с Жулиет Бинош и Венсан Линдон. „София филм фест” е първият фестивал в света след Берлин, който ще представи творбата на легендата Клер Дени, в партньорство с Френския институт в България и посолството на Франция, и по случай председателството на Франция на Европейския съюз.

  Песента на квартет „Славей”, с която беше открит фестивалът, бе посветен на хората на Украйна.

  Програмата на „София филм фест” можете да следите тук.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.06 - 29.07.2022)
Министерството на културата обявява сесия за финансиране на творчески проекти в областта на визуалните изкуства (28.06.2022) »

(24.06 - 31.12.2022)
Резултати от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности (24.06.2022) »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163096741 Изработка : MediaPointDS