BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 30.06.2022
 
       
ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ” Е НА 10 МАРТ В ЗАЛА 1 НА НДК

обратно

(24.02.2022)

Министерството на културата подкрепя фестивала и в 26-ото му издание

 Официалното откриване на „София филм фест” ще се състои на 10 март в Зала 1 на НДК. Това стана ясно по време на днешната официална пресконференция в Дома на киното в София, в която взе участие зам.-министърът на културата г-жа Весела Кондакова. Зам.-министър Кондакова пожела успех на Фестивала и изрази задоволство от завръщането към културния живот в неговата цялост, като пожела пълни зали на всички прожекции. По думите й Фестивалът, който в годините се превърна в своеобразна самостоятелна институция, традиционно е значимото филмово събитие в страната ни, а и зад границите й. Затова и зам.-министър Кондакова изрази съжалението си, че сме свидетели на враждебни действия в Европа в XXI век, както и надежда, че гостите от Украйна ще могат да вземат участие в СФФ. Зам.-министър Кондакова поздрави българската филмова общност по повод избирането на нов изпълнителен директор на ИА „Национален филмов център”, като благодари за работата и на досегашния – Камен Балкански. „Надявам се темата за войната да е само за размисъл, а не тема, за която ще се притесняваме, защото сме в пряко съприкосновение с нея.”, пожела в заключение зам.-министър Кондакова.

 В пресконференцията днес участваха още директорът и продуцент на СФФ Стефан Китанов; Биляна Генова - директор на дирекция „Култура” в Столична община, новият изпълнителен директор на ИА НФЦ - Петър Тодоров, директорът на Екип на офис „Медия”, бюро „Творческа Европа – България” - Камен Балкански, директорът на Френския институт у нас Пиер Колио и Марина Лудеман – директор на Гьоте-институт, ръководител отдел „Културна програма“. 

 „За мен е голяма чест да съм тук, смятам, че киното заличава съществуващите граници. Киното събира хората – то се прави от хора за хора, а фестивалите са неговата кулминация, защото там наистина се събират както автори, така и продуценти, и гости. „София филм фест” е пример за това как през годините може да се създаде много силна синергия между зрителите и авторите на филми, да се провеждат дискусии, да се възпитава публика, която е критична, която може да отличи доброто кино, било то българско или международно, затова - дълбок поклон пред Фестивала.”, каза по време на пресконференцията новият директор на ИА НФЦ Петър Тодоров.

 На пресконференцията бе представена основната информация за 26-ия СФФ - дати, кина и основни събития в програмата - потвърдени филми и специални гости на Фестивала.  Повече информация можете да намерите тук, както и в социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) на Фестивала.

 „София филм фест” се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Столична община.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.06 - 29.07.2022)
Министерството на културата обявява сесия за финансиране на творчески проекти в областта на визуалните изкуства (28.06.2022) »

(24.06 - 31.12.2022)
Резултати от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности (24.06.2022) »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163095706 Изработка : MediaPointDS