BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Понеделник, 15.08.2022
 
       


ЗАПОЧВА РАБОТА ПО ИЗГОТВЯНЕ НА НОВА ПРОГРАМА ЗА ДВУСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВАТА НА КУЛТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗА СЛЕДВАЩ ЧЕТИРИГОДИШЕН ПЕРИОД

обратно

(18.02.2022)

  Правителството на Република Северна Македония беше домакин на втората среща на Междуведомствената работна група „Култура, туризъм, образование и наука, младеж и спорт“ за сътрудничество с Република Северна Македония . В срещата на 17 февруари т.г. участваха министърът на културата Атанас Атанасов и съветникът в Министерството г-жа Нели Македонска.

  „Заедно стигнахме до заключението, че досега в културата са реализирани редица проекти и инициативи за подобряване на междуинституционалното сътрудничество и са осъществени множество посещения на български и художници от РСМ на големи събития в двете страни”, сподели в изказване пред медиите след края на разговорите министърът на културата на Република Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска. „Договорихме се, че това сътрудничество трябва да продължава, но и да се активизира, за което ще допринесе и подписването на нова програма за двустранно сътрудничество в областта на културата между двете министерства, чиито екипи вече работят по подготовката й“, допълни министър Костадиновска-Стойчевска.

 По време на срещата бяха обсъдени и предложения за организиране на съвместни семинари за експерти от двете министерства на културата, както и за бенефициенти на средства от програми, насочени към развитието на творческите индустрии в двете страни. В семинарите се предвижда и участие на европейски експерти в областта.

 Република България и Република Северна Македония ще работят за засилване на мобилността в областта на образованието - между ученици, учители и студенти. За целта ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между националните агенции за „Еразъм +“ на двете страни. Това стана ясно след изявлението на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, който също участва в срещата. 

 В рамките на посещението на министър Атанас Атанасов в Скопие бе проведена и работна среща с екипа на Културно-информационния център на Република България в Скопие с директор г-жа Антония Велева. На срещата, на която бяха обсъдени възможности за осъществяване на нови идеи и предложения, които да бъдат реализирани през настоящата година в Република Северна Македония, присъства и г-жа Нели Македонска, съветник в Министерството на културата.

По-късно министърът разгледа и експозицията в културния ни център „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите”, предоставена от Държавния културен институт към Министерство на външните работи на Република България. Изложбата е съвместен проект с Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”. През м. март предстои тя да бъде представена и в Генералното ни консулство в Битоля.  

 Днес, в последния ден от посещението си в Република Северна Македония, министър Атанасов имаше и неформална среща с екипа на Посолството на Република България в Скопие. Министър Атансов се запозна с работата на Посолството, като бяха обсъдени възможности и за по-тясно сътрудничество с Културно-информационния ни център в Скопие.

  снимки: Министерство на културата на Република Северна МакедонияПринтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(09 - 20.08.2022)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Директор” на дирекция „Управление на собствеността“ »

(03.08 - 31.12.2022)
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ МУЗЕИ И ХУДОЖЕСТВЕНИ ГАЛЕРИИ В СТРАНАТА »

виж всички »
Зала "Средец"
(08.08 - 04.09.2022)
Галерия "Средец" ще бъде отворена отново за посетители през м. септември »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 164157707 Изработка : MediaPointDS