BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 30.06.2022
 
       
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА АТАНАС АТАНАСОВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ФИЛМОВА ОБЩНОСТ

обратно

(09.02.2022)

  Министърът на културата Атанас Атанасов проведе днес видеоконферентна среща с представители на българската филмова общност, подписали се под отвореното писмо, адресирано до него, премиера Кирил Петков и Комисията по културата и медиите в Народното събрание. В срещата участваха Милко Лазаров, който е и председател на СБФД,  проф. Иван Ничев, който е и съосновател и член на Асоциация „Академика 21“, Павел Веснаков, Стефан Командарев, Петър Вълчанов и ресорният зам.-министър на културата, г-жа Весела Кондакова.

 Министър Атанасов благодари на всички присъстващи за бързата реакция и увери представителите на кино общността в това, че той и екипът му са отворени за диалог, както и да чуят всички притеснения, които имат по отношение на работата на ИА „Национален филмов център” и прилагането на правилника и Закона за филмовата индустрия. По време на разговора бе изяснено, че авторите на писмото споделят виждането на новия екип на Министерството на културата, че всякакви промени в ЗФИ или правилника за прилагането му не бива да се правят прибързано, а следва да се предприемат на основата на задълбочени анализи и проведени обсъждания с всички заинтересовани страни. Министър Атанасов сподели мнението, че съвсем логично стопроцентов консенсус би се постигнал трудно, но ключов момент в работата на ИА НФЦ и занапред ще бъде спазването преди всичко на обществения интерес.

 От своя страна зам.-министър Весела Кондакова увери представителите на българската филмова общност, че и към настоящия момент експертите в Министерството на културата и ИА НФЦ работят първо по доклад, в който се описват най-належащите административни дисонанси, които следва да бъдат отстранени, както и по отстраняването на някои пречки в Устройствения правилник, които до момента препятстват функционирането в пълен капацитет на филмовия ни център, като например събирането на Финансовата комисия. Зам.-министър Кондакова бе категорична, както и министър Атанасов, че разделение по какъвто и да било признак в българското кино не бива да се допуска.

 В хода на срещата министър Атанасов информира събеседниците си, че съвсем скоро ще бъде обявен и кандидатът, спечелил конкурса за директор на ИА „Национален филмов център”, като това ще даде сигурността, която е необходима за гарантирането на нормален работен процес в сектора – не само на административно, а и на творческо ниво. Представителите на българската филмова общност изразиха надеждата си, че новият директор ще има осигурено необходимото време от поне 3-4 месеца, за да успее да задвижи работата на комисиите и Агенцията, както и че в хода на работния процес ще може да се оцени на практика ефектът от действието на новия правилник и ЗФИ.

 Министър Атанасов отправи призив към представителите на българската филмова общност да систематизират и входират в Министерството в писмен вид проблеми, или предложения, които имат, като ги увери, че всякакви генерални промени биха били предприемани само след пълен анализ и оценка, както и в резултат на проведени консултации. Той подчерта, че настоящата среща е само първа и очаква да бъде насрочена нова, на която диалогът да продължи.

  Представителите на българската филмова общност благодариха за отзивчивостта на министър Атанасов и зам.-министър Кондакова, като изразиха надежда, че добрата комуникация помежду им ще продължи.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.06 - 29.07.2022)
Министерството на културата обявява сесия за финансиране на творчески проекти в областта на визуалните изкуства (28.06.2022) »

(24.06 - 31.12.2022)
Резултати от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности (24.06.2022) »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163096509 Изработка : MediaPointDS