BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 30.06.2022
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ПРОФ. Д.A.Н. АРХ. БОЙКО КАДИНОВ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С ПОСЛАНИКА НА ФРАНЦИЯ Н. ПР. ФЛОРАНС РОБИН

обратно

(04.02.2022)

Зам.-министърът на културата проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов и посланикът на Франция Н. Пр. Флоранс Робин проведоха работна среща в Министерството на културата. В разговорите вчера участваха и директорите на дирекции „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” – г-жа Екатерина Джумалиева, и на „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” - д-р Петър Миладинов. От френска страна присъстваха г-н Пиер Колио, директор на Френския институт и съветник по сътрудничеството и културната дейност, както и г-жа Ирина Петреску, културен аташе на посолството на Френската република в България.Н. Пр. Робин поздрави зам.-министър Кадинов и новия ръководен екип на Министерството по повод встъпването им в длъжност и изрази увереност, че приоритетите, които си поставя страната ни в областта на културата са в синхрон и с тези, които си поставя и Френското председателство на Съвета на ЕС.

Сред обсъдените теми на срещата бяха възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество между България и Франция в областта на опазването, социализацията и популяризирането на културното наследство, обмяна на експерти в тази област, както и продължаване на съвместните усилия в борбата с незаконния трафик на културни ценности. Зам.-министър Кадинов оцени високо френския опит и традиции в законодателството и отправи покана към френската страна да съдейства с опита си в бъдещите промени в редица закони у нас, включително и този за културното наследство. Н. Пр. Робин поздрави страната ни по повод подписаното наскоро споразумение за сътрудничество между Министерството на културата, НИНКН и школата към Центъра за архитектура и наследство в Париж „Екол дьо Шайо”. Благодарение на него пpeз четири ceмecтъpa в пpoдължeниe нa oĸoлo 700 yчeбни чaca ĸypcиcтитe щe се обучават в cфepи ĸaтo иcтopия oт aнтичнocттa дo мoдepнизмa, apxитeĸтypнo зacнeмaнe и xyдoжecтвeнa pecтaвpaция, иcтopичecĸи ocoбeнocти нa бългapcĸитe cгpaди, цъpĸви и мaнacтиpи, мeждyнapoдни нopми и cтaндapти.

Н. Пр. Робин отправи чрез зам.-министър Кадинов официална покана към министър Атанасов да участва заедно с нея в откриването на конференция по темата за архитектурното наследство в Европа между 1930 и 1990 г. Целта на конференцията, планирана за м. юни т.г., е да се постигне единен поглед у европейците спрямо един оспорван дял от европейската архитектура и по този начин да се подпомогне чувството за принадлежност към общото европейско пространство.

Дискутирани бяха и вече инициирани двустранни проекти в областта на културата, като този за създаването на Център на изкуствата на остров „Св. св. Кирик и Юлита” край Созопол, където тече оценка на извършеното до момента и планиране на следващите дейности.  

В края на разговора зам.-министър Кадинов благодари на Н. Пр. Робин за готовността за сътрудничество и за положителната енергия, която страните ни ще вложат в новото развитие на двустранните отношения в областта на културата между България и Франция.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.06 - 29.07.2022)
Министерството на културата обявява сесия за финансиране на творчески проекти в областта на визуалните изкуства (28.06.2022) »

(24.06 - 31.12.2022)
Резултати от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности (24.06.2022) »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163099741 Изработка : MediaPointDS