BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 30.06.2022
 
       
МИНИСТЪР АТАНАС АТАНАСОВ И ПОЛИТИЧЕСКИЯТ КАБИНЕТ НА МИНИСТЕРСТВОТО ПРОВЕДОХА СРЕЩА С ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛЕН ФОНД „КУЛТУРА”

обратно

(01.02.2022)

Ръководството на Министерството на културата, УС и Изпълнителният директор на НФК започнаха обсъждането на План за действие по 7 ключови и спешни теми за организиране на работата на Фонда

 

Министърът на културата Атанас Атанасов и членовете на политическия му кабинет  - зам.-министрите Юрий Вълковски, Весела Кондакова, проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов и съветникът на министъра Нели Македонска проведоха днес видеконферентна среща с членовете на Управителния съвет на Национален фонд „Култура”. Срещата бе насрочена миналата седмица по инициатива на министър Атанасов и ръководния екип на Министерството, а основна точка в нея бе обсъждане на визията за развитието на Фонда, както и непосредствените мерки, които следва да се предприемат за оптимизиране на дейността му.  

По време на разговора, модериран от зам.-министър Юрий Вълковски, в чийто правомощия влиза и надзорът на ефективността на Национален фонд „Култура”, всеки един от членовете на Фонда представи накратко себе си и дейността си, както и проблемите, които вижда досега в съвместната работа на УС. Бяха предложени и конкретни идеи за решението на тези проблеми. Сред най-често споменаваните изисквания бяха тези за прозрачност на дейността, равнопоставеност на различните изкуства, включването на максимално широк кръг заинтересовани организации, вкл. творческите съюзи и общините, осигуряването на достатъчно време и доказана експертиза за разглеждане на проектите, разглеждане на законодателната рамка, нуждата от по-ясни и по-добре комуникирани критерии за оценка на проектите и други..

На вниманието на Управителния съвет на Фонда бе предложен за обсъждане План за действие по 7 ключови и спешни теми на Национален фонд „Култура”, разработен от ръководството на Министерство на културата, съвместно с изпълнителния директор на НФК Мирена Станева. Планът предвижда изработването на Индикативна програма с регулярни програми на НФК, преглеждане на всички процедури, правила и договори, с цел подобряване на дейността на Фонда, синхронизиране на нормативната уредба с изискванията на Националния план за възстановяване и устойчивост, изготвяне на законодателен анализ, засилване на административния капацитет на Фонда, посредством запълване на щата и повишено възнаграждение, както и подобряване на комуникацията с бенефициентите, изготвяне на анализ на средата и потребностите в културния сектор, популяризиране на дейността и подкрепата на НФК и активно участие на членовете на УС в представянето на работата на Фонда.

В края на срещата министър Атанасов благодари на членовете на Фонда за това, че са откликнали на поканата му и за готовността да работят в синхрон. По думите му той вече е бил запознат с много от повдигнатите проблеми и това е знак, че всички са на една и съща страница. Министърът увери членовете на НФК, че той и колегите му са отворени за диалог и би искал да е ясно на широката общественост, че Министерството на културата и Национален фонд „Култура” работят заедно, а настоящата среща няма да остане единична, тя поставя началото на един дълъг период на съвместна работа.

Ръководният орган на Национален фонд „Култура“ е Управителен съвет, чийто председател е министърът на културата. Членове на УС са утвърдени дейци на културата, представители на творчески съюзи и по един представител на Национално сдружение на общините, на Министерството на културата и Министерството на финансите. В състава на УС влизат: Боян Ангелов, председател на „Съюз на българските писатели“, Елена Николова, представител на Министерство на културата, д-р Нели Стоева, главен асистент в Катедра „История и теория на културата” на Софийски университет „Св. Кл. Охридски”, Георги Керезов, представител на Министерство на финансите, Ирина Гъркова, заемала последователно длъжностите „съветник по духовност и култура” и „секретар по духовност и култура” в Администрацията на президента, Велико Маринчевски, асистент, д-р в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура, проф. Христо Йоцов, барабанист, аранжор и композитор, Силвия Чолева, писател, издател и журналист, Теодора Дачева, заместник-изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България.

Екипът на НФК оперативно се ръководи от изпълнителен директор – Мирена Станева, чиято отговорност е да организира и контролира цялостната дейност като осигурява изпълнението на решенията на Управителния съвет.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.06 - 29.07.2022)
Министерството на културата обявява сесия за финансиране на творчески проекти в областта на визуалните изкуства (28.06.2022) »

(24.06 - 31.12.2022)
Резултати от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности (24.06.2022) »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163096408 Изработка : MediaPointDS