BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Събота, 21.05.2022
 
       
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА АТАНАС АТАНАСОВ: ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ СРЕДАТА

обратно

(17.01.2022)

 

Достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво, както и опазването и популяризирането на богатото ни културно-историческо наследство, са основни приоритети, които си поставя новият ръководен екип на Министерството на културата

 

  Министърът на културата Атанас Атанасов представи екипа и приоритетите в работата си на среща с медиите днес в Министерството на културата. В нея участваха зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

   „Изпитвам огромно вълнение и отговорност спрямо всичко, което предстои.”, сподели министър Атанасов в началото на срещата. „Дълбоко вярвам в богатството на българската култура и съм убеден, че освен с нашето славно минало и красиви традиции ние имаме потенциал да се гордеем с едно светло и истински обещаващо бъдеще”, посочи той и заяви, че вижда България на своето достойно място на световната карта. „Това, на което ще разчитам, е заразното добро, на здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза. Вярвам, че с такава енергия няма как да не може да променим контекста, а той за съжаление в момента е леко мрачен. Процесът никак няма да е лек и ще изисква смяна на гледни точки, висока професионална експертиза, баланс между решителност и търпение, прозорливост, но най-вече – поглед към един много по-широк и по-далечен хоризонт”, посочи министър Атанасов.

  Сред приоритетите и основните теми, които министър Атанасов сподели, че той и екипът му си поставят, са: достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво, както и опазването и популяризирането на богатото ни културно-историческо наследство. Министър Атанасов благодари на екипа си. Той бе категоричен, че без силен и професионален състав няма как да се подобри средата.

  Зам.-министър Весела Кондакова представи ресора си. Тя ще ръководи и осъществява политиката на Министерството на културата, свързана със сценичните изкуства, училищата по изкуствата и по културата; авторското право и сродните му права, българското кино. „Ще посветя уменията, знанието и времето си да съдействам за това българската култура да върви напред и да бъде основен приоритет в държавата, нашите творци да работят при по-добри условия, децата ни в училищата по изкуствата да са по-добре мотивирани и да усещат като ценност това да продължат работата си като артисти или мениджъри. Надявам се скоро да се почувства подем в нашата култура и изкуства”, сподели зам.-министър Кондакова.

   Зам.-министър Юрий Вълковски също запозна участниците в срещата с ресора си. Той ще отговаря за политиката на Министерството на културата в областта на нематериалното културно наследство, международните и регионални дейности, библиотеките, читалищата, любителското творчество. В работата си подчерта, че ще се стреми да спазва три основни принципа, както и досега – на включване на всички гласове в културата и на колективното усилие, без да се разглеждат творците като „частни” и „държавни”; на прозрачност и достъпност на информацията; разглеждане на културата в нейната цялост като процес и екосистема, в която има множество различни участници.

  Зам.-министър проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов също представи биографията и ресора си. Проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов ще следи за осъществяваната политика на Министерството на културата в областта на материалното културно наследство, изобразителните изкуства, музеите и галериите. Сред задачите, които стоят пред екипа на Министерството в тези области проф. д.a.н. арх. Кадинов посочи необходими промени в Закона за културното наследство (в контекст и с други закони), инициирането на Закон за архитектурата, на промени в неработещия сега Закон за меценатството. Зам.-министър Кадинов подчерта важността и на програмата за капиталови разходи, в която следва да намерят място всички обекти от национално значение.

  В края на срещата с медиите министър Атанасов говори и за това, че е изключително важно да бъде изработена национална Стратегия за развитието на българската култура, каквато е заложена в Закона за закрила и развитие на културата. 

  Запис от срещата с медиите можете да видите тук.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(18.05 - 11.06.2022)
Обява във връзка с Правилата за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата »

(05 - 17.05.2022)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Главен инспектор в регионален инспекторат за опазване на културното наследство” - Център за регионално планиране – Велико Търново »

виж всички »
Зала "Средец"
(18.05 - 07.06.2022)
ЙОРДАНКА ЙОСИФОВА ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ С ИЗЛОЖБАТА „ЧИПРОВСКИЯТ КИЛИМ – ТРАДИЦИЯ И РАЗЛИЧНОТО В ТРАДИЦИЯТА“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 161909885 Изработка : MediaPointDS