BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Петък, 12.08.2022
 
       


„ЕТО КЪДЕ СИ“ НА МИХАИЛ МИХАЙЛОВ ВКЛЮЧВА РИСУНКИ, ИНСТАЛАЦИЯ И ПЪРФОРМАНС, ИЗРАБОТЕНИ СПЕЦИАЛНО ЗА МЯСТОТО, ОТРЕДЕНО ЗА БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ В 59-ОТО ИЗДАНИЕ НА ВЕНЕЦИАНСКОТО БИЕНАЛЕ ЗА ИЗКУСТВО

обратно

(11.01.2022)

Отличеният проект бе представен днес на пресконференция в Национална галерия – „Двореца”

 

На пресконференция в Национална галерия – „Двореца” днес бяха представени резултатите от конкурса за кураторски проект за участие на Република България в 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство през 2022 г. Проектни предложения се събираха до 29 декември 2021 г., като постъпиха общо 17. 
В пресконференцията взеха участие комисарят на националното участие и директор на Националната галерия - Ярослава Бубнова, авторът  на спечелилия проект - Михаил Михайлов, Весела Ножарова, д-р Боряна Вълчанова и Десислава Дикова (от Министерство на културата) - представители на 7-членното жури, д-р Аксиния Бутева, началник на отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства“ на Министерството на културата, както и Яна Братанова, уредник в Националната галерия.

Комисарят на националното участие и директор на Националната галерия - Ярослава Бубнова, даде подробности за избора на сграда, в която ще бъде представена страната ни, като подчерта колко е важно за българските творци участието на страната ни във Венецианското биенале за изкуство да се превърне в традиция. По думите й е изключително важно в конкурса да участват автори, които едновременно са наясно с това какво представлява Венецианското биенале, както и имат какво да кажат на света. Комисарят на българското участие сподели още, че в други страни, които участват, средно кандидатстват от три до седем проекта, ето защо цифрата от 17 участници в българския конкурс говори за силен интерес. 

Бе представена творческата биография на отличения тандем Ирина Баткова – Михаил Михайлов. Художникът Михаил Михайлов представи проекти, по които е работил в миналото, като интервенции в публични пространства и др., както и настоящия си проект, отличен на първо място от журито - „Ето къде си“, който включва рисунки, инсталация и пърформанс, изработени специално за мястото, отредено за българското участие. Сподели, че го вълнува силно темата за човешкото съществуване, за това кои сме, откъде идваме, по какъв начин сме свързани, както и по какъв начин се грижим едни за други. Освен тези въпроси в спечелилия проект е намерило отражение и въздействието на пандемията от Ковид-19, оставила отпечатък у всички нас – интересен паралел между слабите места в архитектурата като цяло и човешкото тяло е станал повод Михаил Михайлов да създаде „един мини философски свят”. Визуалният артист е роден във Велико Търново, живее и работи във Виена и Париж. Макар че е завършил „Живопис”, идеите му започват да се реализират и чрез други изразни средства. В творческата му биография са и отличието “Drawing Now” (Париж, 2018 г.), както и Австрийската държавна стипендия за визуално изкуство през 2017 г.

Представителите на журито споделиха, че процесът по избор на проект, който ще ни представи на Венецианското биенале, е бил многостъпков и не лек, тъй като е имало много добри предложения. На второ място е класиран проектът на Ралука Воиня и Лъчезар Бояджиев „Метро за Венеция”, а на трето място - Ларс Нордби и Димитър Солаков с  „Нека човечеството се преобърне. Имам нужда от по-малко приоритети”.

 

Националното участие на България във Венецианското биенале ще се реализира в експозиционното пространство „Спацио Рава” (Spazio Rava). То се намира в централната част на Венеция в квартала Сан Поло на „Канал Гранде”, в близост до моста Риалто. Венецианското биенале е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, основан през 1895 г. Всяко негово издание се формира от международен проект, воден от темата избрана от куратора му и самостоятелни национални участия, както и от официална паралелна програма. През 2022 г. артистичната директорка на международнaта изложба е Чечилия Алемани. Името на проекта е „Млякото на мечтите” (The Milk of Dreams) и е взето от книга на художничката-сюрреалистка Леонора Карингтън (1917-2011).

 

Предстои в утрешния ден, 12 януари, на интернет страницата на Министерството на културата да бъде публикувана информация за всички 17 постъпили проекта за конкурса за Венецианското биенале през 2022 г. Правилата на процедурата по избор пък могат да се проследят тук.

 

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(09 - 20.08.2022)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Директор” на дирекция „Управление на собствеността“ »

(03.08 - 31.12.2022)
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ МУЗЕИ И ХУДОЖЕСТВЕНИ ГАЛЕРИИ В СТРАНАТА »

виж всички »
Зала "Средец"
(08.08 - 04.09.2022)
Галерия "Средец" ще бъде отворена отново за посетители през м. септември »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 164053119 Изработка : MediaPointDS