BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Петък, 01.03.2024
 
       
ЗАПОЧНА ВТОРАТА ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ НА МЕЖДУПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ КОМИТЕТ НА ЮНЕСКО ЗА ОПАЗВАНЕ НА НЕМАТЕРИАЛНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

обратно

(18.02.2008)

        В 10.00 ч. днес официално беше открита Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Президентът Георги Първанов, под чийто патронаж се провежда събитието, приветства делегатите на междуправителствения комитет. Той подчерта значението на Центъра за нематериално културно наследство за страните от Югоизточна Европа, Средиземноморието и Черноморския регион. „Главното достойнство на конвенцията е, че фокусира вниманието върху непреходната роля на духовността като съществен елемент на развитието”, посочи президентът Георги Първанов и отбеляза, че опазването на многообразието и противопоставянето на конфекционното мислене са възможни само чрез културата.
        Франсоаз Ривиер, заместник-генерален директор по културата на ЮНЕСКО, благодари на българския президент за неговото лично присъствие и отбеляза, че за пръв път президент присъства на откриването на работна сесия. Г-жа Ривиер отбеляза големия интерес към форума - присъстват представители на 23 от 24-те страни от Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, както и страни, наблюдатели и неправителствени организации. Общо около 300 души са се регистрирали, за да участват в срещата и да следят работата й. 
      „Поемайки домакинството на Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство, ние положихме усилия за успешното завършване на процеса на изработване на документите, благодарение на които тази конвенция ще стане още по-действаща”, каза в словото си на откриването министърът на културата проф. Стефан Данаилов. Той отбеляза, че в края на изминалата и началото на тази година, по инициатива на Министерство на културата, със съдействието на Института по фолклор и Националната комисия за България на ЮНЕСКО, бе поставено началото на първия етап на програма „Живи човешки съкровища” - България. Номинациите по тази програма ще бъдат оповествени за първи път през лятото на тази година.
        За втората извънредна сесия в България пристигнаха председателят на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО Олабии Бабалола Йозеп Яй и председателят на Асамблеята на страните по Конвенцията Мохамед Беджауи. Делегатите бяха приветствани и от генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура, който отправи видео послание към всички тях. „Сесията ще има голямо значение за бъдещето, тъй като тя е заключителният етап преди генералната асамблея, на която ще бъдат предприети проектодирективите за прилагане на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство”, посочи г-н Мацуура и благодари на България за домакинството на форума.
         Заседанията на извънредната сесия се председателстват от Ирина Бокова, постоянен представител на България в ЮНЕСКО и наш посланик в Париж.
       Основен организатор на събитието е Министерството на културата, в сътрудничество с Министерството на външните работи, Българската академия на науките и НДК.
      Във Втората извънредна сесия на Комитета за опазване на нематериалното културно наследство участват делегати от над 70 държави. Основната работа ще бъде по финализиране на оперативните указания за прилагане на Конвенцията и на двугодишния отчет за работата на Комитета, който трябва да бъде представен за утвърждаване на Асамблеята на страните през месец юни 2008 г.
     Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в София ще продължи до 22 февруари т. г. 

        Пълното слово на министъра на културата проф. Стефан Данаилов – тук.

 


 


 


 


 


 

 

Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(29.02 - 31.03.2024)
СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО ДАТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ „КОНСТАНТИН-КИРИЛ ФИЛОСОФ“ - СОФИЯ »

(28.02 - 29.04.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НЕВЕНА КОКАНОВА“ - ЯМБОЛ »

виж всички »
Зала "Средец"
(20.02 - 02.03.2024)
Министерството на културата е домакин на фотографската изложба „Украйна: война и съпротива“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 179612598 Изработка : MediaPointDS