BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Събота, 21.05.2022
 
       
МИНИСТЪР МИНЕКОВ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА АЗЕРБАЙДЖАН У НАС Н. ПР. Д-Р ХЮСЕЙН ХЮСЕЙНОВ

обратно

(25.10.2021)

  Министърът на културата проф. Велислав Минеков прие днес Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в София.

  Двамата обсъдиха традиционно добрите отношения между страните ни и изтъкнаха значението на взаимното партньорство в областта на културата, която играе изключително важна роля и за всички останали сектори. В срещата участваха началникът на кабинета на министъра доц. д-р Борис Данаилов и началникът на отдел „Международни дейности“ д-р Петър Миладинов.

  По време на разговора бе направен преглед на двустранното сътрудничество, като бе дадена положителна оценка на развитието на отношенията в областта на културата между Република България и Република Азербайджан. Акцентира се на перспективите за тяхното активизиране.

  Министър Минеков изрази съжалението си, че в подписаната през 2019 г. Програма за сътрудничество в областта на културата между Република България и Република Азербайджан със срок на действие до 2023 г. има разписани чудесни конкретни инициативи, които все още не са осъществени.  Той подчерта, че очаква сътрудничеството между страните ни в бъдеще да бъде реално действащо, с конкретни резултати и успешни форми на взаимодействие, като се установи и подходяща форма на мониторинг, а и по-чести срещи за работа по програмата, за да няма повече подобни забавяния. „Напълно реалистично е в срока на програмата да бъдат изпълнени всички заложени в нея предложения“, подчерта министър Минеков. Той отправи чрез Н. Пр. Хюсейнов покана към министъра на културата на Азербайджан да посети страната ни в удобно за него време. Сподели, че има и конкретни и лесно изпълними предложения за културно сътрудничество, като например обмен на музейни колекции на историческите ни музеи, с цел по-доброто опознаване на народите ни, обмен на представления в областта на кукления театър, представяне на филхармоничните състави на България и Азербайджан, размяна на изложби от колекциите на националните галерии. Н. Пр. Хюсейнов изрази задоволство от споделените идеи, като допълни, че единствена пречка при планирането би могла да бъде пандемията от Ковид-19. Предложи да бъде изготвен и проект на допълнителен меморандум за разбирателство между страните ни за сътрудничество в различни области на културата. Министър Минеков потвърди готовността на българската страна да работи по подобен документ, какъвто има предложение да разработим и с Албания, където наскоро бе на посещение той. Той допълни и предложение за обмен на студенти между страните ни, което би допринесло много за академичното развитие в страните ни.

  По време на разговора с посланик Хюсейнов министър Минеков изрази и готовността на страната ни да подкрепи предложения на Азербайджан за включване в световните листи на материалното и нематериалното културно наследство.

  От своя страна Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов изтъкна, че между страните ни има подписани над сто различни документа и акцентира върху това, че добрата основа за по-активно сътрудничество между страните ни е поставена и с новото ръководство на нашето и на азербайджанското Министерство на културата, както и в лицето на посланик Хюсейнов. Той изрази готовност и за по-активна работа с Регионалния център на ЮНЕСКО у нас. Допълни, че Република Азербайджан винаги е подкрепяла страната ни и нейните кандидатури пред ЮНЕСКО и тази подкрепа е на реципрочна основа. Н. Пр. Хюсейнов сподели, че мисията му е да приближи Азербайджан до България и обратното за обикновените хора. По думите му следващата година е важна, защото се навършват 30 години от установяване на дипломатически отношения между България и Азербайджан. И това според него е прекрасен повод да бъдат активизирани контактите ни в културата.

  В края на разговора министър Минеков увери госта, че в лицето на екипа на Министерството на културата Азербайджан има надежден партньор и изрази убеждението си, че двустранният диалог в областта на културата трябва да продължи още по-активно.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(18.05 - 11.06.2022)
Обява във връзка с Правилата за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата »

(05 - 17.05.2022)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Главен инспектор в регионален инспекторат за опазване на културното наследство” - Център за регионално планиране – Велико Търново »

виж всички »
Зала "Средец"
(18.05 - 07.06.2022)
ЙОРДАНКА ЙОСИФОВА ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ С ИЗЛОЖБАТА „ЧИПРОВСКИЯТ КИЛИМ – ТРАДИЦИЯ И РАЗЛИЧНОТО В ТРАДИЦИЯТА“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 161909992 Изработка : MediaPointDS