BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 07.07.2022
 
       
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ПРОФ. ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА АЛЖИР В СОФИЯ Н. ПР. Г-ЖА ЛАТИФА БЕНАЗЗА

обратно

(13.10.2021)

Министърът на културата проф. Велислав Минеков  се срещна днес с посланика на Алжир в София Н. Пр. г-жа Латифа Беназза. От българска страна в разговора участваха началникът на политическия кабинет на министъра доц. д-р Борис Данаилов и началникът на отдел „Международни дейности” във ведомството д-р Петър Миладинов.

 По време на разговора министър Минеков и Н. Пр. Беназза потвърдиха високото ниво на двустранните ни отношения и взаимната симпатия между народите на България и Алжир. Двамата констатираха известно забавяне на отношенията в областта на културата, като отчетоха, че в доста голяма степен за това е допринесла и пандемията от Ковид-19.

„Нашето твърдо желание е за засилване на културния обмен, вярвам, че можем да направим много повече от осъщественото до момента”, посочи министър Минеков и припомни успешно проведените през 2013 г. Дни на Алжирската култура в България.  Н. Пр. Беназза изрази съгласие, като предложи страната ни на свой ред да гостува с Дни на българската култура в Алжир. Тя информира министъра, че след изтичането на предишното споразумение за културно сътрудничество между страните ни, е необходимо да има нов нормативен акт, на който да стъпи по-нататъшната ни съвместна дейност. В тази връзка е представен нов проект на Меморандум за сътрудничество на българската страна. Н. Пр. Беназза изрази надежда, че министър Минеков ще има възможност да се запознае с проекта и след като той бъде съгласуван, би могло да се пристъпи към подписването му.

Министър Минеков изрази намерение това да се случи в кратки срокове, а също и надежда, че благодарение на ваксинацията пандемията от Ковид-19 ще приключи в близкото бъдеще, във връзка с което предлага първите съвместни събития да се планират за пролетта на 2022 г. По отношение на ваксинационната кампания в страната ни той сподели, че при работещите в държавните културни институти е постигнато много добро ваксинационно покритие, почти 4 пъти по-високо, отколкото общото на национално ниво.

Н. Пр. Беназза изказа благодарност към екипа на Министерството на културата за добрия диалог и за помощта при организирането на културни прояви по времето на нейния мандат, който е в края си.

В края на срещата министър Минеков и Н. Пр. Беназза се обединиха около тезата, че Алжир и България ще продължат да се стремят към отключване на пълния потенциал на сътрудничеството и партньорството в културата, която на свой ред като ключов сектор ще разкрие много възможности за развитието и на други сектори в интерес на двата народа и в съответствие с очакванията на двете страни.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01 - 19.07.2022)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” - 2022 г. »

(01.07 - 02.08.2022)
Mинистерство на културата oбявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” за 2022 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163244635 Изработка : MediaPointDS