BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Събота, 20.08.2022
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ПРОФ. ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ ИНСПЕКТИРА ДЕЙНОСТТА В ДЪРЖАВЕН КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ – „КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ДВОРЕЦА“ В БАЛЧИК

обратно

(12.09.2021)

Според министъра на културата е необходима намеса на ниво държава, за да се решат огромните проблеми с управлението на културната ценност, както и този със съществуването на две отделни каси за посетителите

  Министърът на културата проф. Велислав Минеков инспектира дейността в държавен културен институт – „Културен център „Двореца“ в Балчик, заедно с ресорния си зам.-министър доц. д-р Пламен Славов. В събота, 11 септември, той се срещна с новоназначения след проведен конкурс  директор на културния институт – Жени Михайлова. Директор Михайлова запозна подробно министър Минеков с текущото управление на комплекса, както и с наболели проблеми при опазването на недвижимата културна ценност. Пред медии министър Минеков посочи, че по мнението му целият комплекс трябва да придобие по-висок статут - да бъде обявен за архитектурен резерват. „За съжаление виждам, че част от оригиналната територия е била превзета, има загадъчно строителство, има пробиви, някакви незнайни улички, нови входове и мисля, че нарушенията са твърде много“, съобщи министърът на културата.Министър Минеков и зам.-министър Славов дадоха изявление пред медиите в Балчик

  Проф. Велислав Минеков информира, че дори и в момента е започнала нова проверка, като от страна на Министерството на културата такива вече са правени няколко пъти. „За съжаление някои от проверките са били възпрепятствани по отношение на Инспектората на Министерството. Резултати на проверките са били възпрепятствани също, за да се живее в този удобен климат. Било е изключително удобно на всички предшественици, включително и на тези в университета  (СУ „Св. Климент Охридски“) – да живеят в това удобство, без да мислят за неудобството, което  причиняват на посетителите“, поясни министър Минеков, визирайки начина на функциониране на комплекса на отделни части и заплащане на вход от туристите на две отделни каси. Изискват се дългосрочни решения, а е много трудно за краткото време на служебния кабинет да се направи нещо съществено, подчерта министърът на културата. По думите на проф. Минеков от началото на мандата му са извършени много проверки и са установени редица безобразия и нередности в Министерството на културата, но предпочита да говори за доброто, което е успял да осъществи.

  По думите на проф. Минеков към момента различни субекти управляват комплекса в Балчик, но без да носят необходимата отговорност, затова и Министерството на културата ще поиска едностранна намеса на държавата. Проф. Минеков посочи, че следващата стъпка е да се инициира среща с премиера Стефан Янев, с министъра на образованието проф. Николай Денков и с министъра на околната среда и водите Асен Личев.

На въпрос относно състоянието на друг ценен културен обект  - националния археологически резерват „Яйлата“, министър Минеков съобщи, че е подготвил сериозна папка с документация, а сега на място ще направи проверка. След това папката ще бъде внесена не в българската прокуратура, а в европейската.

  По време на визитата си в Балчик министърът на културата разговаря и с кмета на Община Балчик Николай Ангелов, а вечерта присъства и на откриването на изложбата „Изкуството свързва и помага”  с творби от стъкло, живопис и дизайн на ученици от училището по дизайн  в гр. Валашске Мезиржичи, Чехия. Изложбата бе открита в Каменната зала в „Двореца” в Балчик от директора на културния институт Жени Михайлова. Проф.  Минеков приветства специално учениците – участници в изложбата, а след откриване на експозицията бе представена и книгата на чешкия архитект и дизайнер на стъкло Йозеф Дивин.


Директорът на културния институт Жени Михайлова

Изложбата
„Изкуството свързва и помага”   Днес, 12 септември, инспекцията на министър Минеков продължи с посещения на археологически резерват „Яйлата“ и археологически комплекс „Дуранкулак“ в Община Шабла. По време на обиколката си министър Минеков бе придружаван от областния управител на Добрич Васил Карапанчев и директора на Регионалния исторически музей в Добрич - Добри Добрев. 

  По-късно днес предстои министър Минеков да се срещне и с областния управител на Варна Марио Смърков, както и да посети Регионалния исторически музей в морската ни столица.

  Какво още сподели пред медиите министър Минеков можете да гледате тук.  Снимки от откриването на изложбата можете да разгледате във Фотогалерията.

Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(18.08 - 20.09.2022)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ »

(18.08 - 20.09.2022)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ДЪРЖАВЕН МУЗИКАЛЕН И БАЛЕТЕН ЦЕНТЪР - СОФИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(08.08 - 04.09.2022)
Галерия "Средец" ще бъде отворена отново за посетители през м. септември »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 164276415 Изработка : MediaPointDS