BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Събота, 20.08.2022
 
       


МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ПРЕДСТАВИ НА СЪВМЕСТНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ С МВР ВЪРНАТИТЕ НИ ОТ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО НЕЗАКОННО ИЗНЕСЕНИ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ

обратно

(05.08.2021)

На официална пресконференция в Галерия „Средец“ на Министерството на културата бяха представени незаконно изнесени културни ценности, които Обединеното кралство ни върна през юли т.г. Събитието уважиха доц. д-р Бойко Рашков, представители и служители на МВР, както и представители на полицейската академия.

Министър Минеков благодари на всички служители, които са помогнали за връщането на културните ценности у нас и увери, че това няма да е последното върнато съкровище на България. От своя страна Министър Рашков допълни, че сътрудничеството между службите на Министерството на вътрешните работи дава реални резултати и поздрави колегите си като се надява, че ще се утвърдят като истинска европейска служба.

С грамоти за принос в опазването на българското културното наследство проф. Велислав Минеков удостои:

ВАЛЕНТИН КОСТОВ – ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „МЕЖДУНАРОДНО ОПЕРАТИВНО СЪТРУДНИЧЕСТВО“ – МВР

ХРИСТО ДИНКОВ – ЗАДГРАНИЧЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА МВР ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

ГЛАВЕН КОМИСАР КАЛИН СТОЯНОВ – ДИРЕКТОР НА ГД „БОРБА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ“ – МВР

ТИГРАН ВАРДАНЯН – НАЧАЛНИК НА СЕКТОР „ТРАФИК НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ“ В ГД БОП – МВР

ИВАЙЛО ГЕНКОВ – ИНСПЕКТОР В СЕКТОР „ТРАФИК НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ“ В ГД БОП – МВР

Допълнително ще бъдат наградени още и служители на Обединеното кралство, взели участие в операцията по връщането на движимите ценностите. 

Сред културните ценности има златни и сребърни монети, фибули, пръстени, бижута, медицински инструменти и малки пластики от Античността и Ранното Средновековие. В края на 2020 г. при влизане в Обединеното кралство в специален тайник в МПС на български гражданин полицията в Кент открива археологически културни ценности с произход от България. Ценностите са обект на незаконни разкопки, както и незаконен износ от територията на страната, а вече и на Европейския съюз. Разследването и съдебното дело приключват с ефективна осъдителна присъда, а иззетите предмети бяха върнати на представители на Министерство на вътрешните работи и Министерство на културата в средата на м. юли тази година. Сред тях има златни и сребърни монети, фибули, пръстени, бижута, медицински инструменти и малки пластики от Античността и Ранното Средновековие.

Ценностите ще бъдат предадени на национален музей за извършване на идентификация и вписване във фонда, като след преценка на състоянието и необходимостта от консервационна намеса, ще е възможно представянето им на широката публика. Временните изложби, организирани от музеите в България и популяризирането на спасените културни ценности с произход от страната, са вече традиционни. Те имат важно значение за повишаване на общественото внимание към опазването на археологическото ни наследство и изграждане на нулева толерантност към иманярството и незаконната търговия и износ на български културни ценности. Загубите за българската наука и история в резултат от подобни престъпления са значителни, но успехите при връщането на културни ценности, както и конкретния първи случай от Обединеното кралство, затвърждават убеждението, че високият професионализъм на служителите на МВР със сигурност ще допринесе за разрешаването и на други случаи.

Повече снимки от събитието може да видите във Фотогалерия.

Снимки: МВРПринтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(18.08 - 20.09.2022)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ »

(18.08 - 20.09.2022)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ДЪРЖАВЕН МУЗИКАЛЕН И БАЛЕТЕН ЦЕНТЪР - СОФИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(08.08 - 04.09.2022)
Галерия "Средец" ще бъде отворена отново за посетители през м. септември »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 164275437 Изработка : MediaPointDS