BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Събота, 20.08.2022
 
       


МИНИСТЪР МИНЕКОВ: НОВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ БАУХАУС ИМА ОГРОМЕН ПОТЕНЦИАЛ

обратно

(15.07.2021)

Министърът на културата проф. Велислав Минеков приветства участниците в конференцията „Новият европейски Баухаус - възможностите за действия на национално ниво”. Събитието, което се организира от Министерството на културата на Република България и се провежда днес и утре, 16 юли, в хибриден формат, цели да допринесе за повишаване на информираността относно „Новият европейски Баухаус“ (НЕБ) в България, както и да насърчи дискусията между заинтересованите страни. По този начин ще се спомогне за оформянето на дългосрочна визия, конкретни действия и проекти на национално ниво, ще се насърчи и участието на български представители в предстоящите инициативи по линия на „Баухаус” на ниво ЕС.

Със специални въвеждащи думи в началото на конференцията се включиха г-жа Мария Габриел, комисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, г-жа Елиза Ферейра, Комисар по Сближаване и реформи, г-жа Сабине Верхайен, Председател на Комисията по култура и образование в ЕП. Участниците бяха приветствани и с обръщение от Словенското председателство на Съвета на ЕС.

В своето изказване министър Минеков подчерта, че решението за организирането на конференцията е взето заради огромния потенциал, който се съдържа в концепцията за „Новият европейски Баухаус” – потенциал за добри инициативи, които ни заобикалят, както в големите градове, така и в по-малко населените места в страната. По думите му е изключително важна тази възможност за мотивираща дискусия между всички участници в процесите - неправителствения сектор, представителите на академичната общност, централните и местни власти и други заинтересовани страни. „Това, което е важно за нас, е да видим как чрез кохезионната политика и „Новият европейски Баухаус” да се постигне успешен преход към качество, устойчивост, приобщаване и естетика, като се изгражда върху съществуващи основи и инициативи на национално ниво. Ще видим някои примери за такива инициативи - европейски културни проекти с дългосрочен ефект върху средата и гражданите и такива, които са инициирани от гражданите и неправителствения сектор, но имат еднакво силно въздействие, принос и потенциал за развитие”, посочи министър Минеков. Той насърчи участниците в Конференцията да предложат конкретни решения за това как да се предостави подкрепа за местните власти, музеи, читалища, гражданите и заинтересованите страни, както в градове, така и в селски райони, за да имат рамка за експериментиране на местно ниво, да се оформи визия и да се идентифицират посоки за развитие,  интегриращи тази концепция, които да доведат до увеличаване на качеството на живота.

Министър Минеков подчерта, че високо цени подхода и работата на Европейската комисия по тази хоризонтална и обхватна инициатива, която е един чудесен пример за това как институциите работят с мисъл за хората и бъдещето. По думите му положителната посока трябва да се следва в европейски и национален план, а това събитие символизира първа заявка за готовността за сътрудничество от наша страна.  

Основната и обща тема - ядро на конференцията, е свързана с „реформата” в мисленето с цел ангажиране на всички - от институциите до гражданите. Поставя се фокус върху въпросите: „Как можем да живеем по-добре заедно, като опазваме околната среда, природата, планетата?”;  „Как можем да приближим целите на Зеления пакт и на цифровата трансформация до ежедневието на хората?” и  „Как да изградим мост между света на науката и културата и между технологиите и изкуството?”. Участниците в Конференцията ще се опитат да очертаят пътища за промяна на начина, по който живеем и подобряваме качеството на средата, която ни заобикаля, в светлината на това, че се изискват съвместни усилия, ангажиране на всички участници и използване на всички ресурси, налични на национално ниво.

В своите изказвания Комисари Габриел и Ферейра, както и Председателят на Комисията по култура и образование в ЕП, г-жа Верхайен, изказаха удовлетворение от факта, че страната ни е сред първите, организирали подобна дискусия, посветена на възможностите, които предоставя „Новият европейски Баухаус“. Те, както и представителят на Словенското председателство на Съвета на ЕС, изразиха благодарност за организирането на събитието, което е силно послание за партньорство и съвместни действия. От изказванията им стана ясно, че е важно държавите и местните власти да създадат ефективни синергии между тях, програмите на кохезионната политика, националните и местни стратегии за развитие, така че да има повече проекти, включващи философията на „Новият европейски Баухаус“.

В края на първата, официална част, Евгения Атанасова изнесе презентация на тема: „Кристо – смелостта да направиш смелите идеи – реалност” като един от добрите примери в контекста на „Новият европейски Баухаус“. Представителят на отдела за НЕБ в Съвместния изследователски център на ЕК, г-жа Монсерат Ферер, се включи с подробна презентация на „Новият европейски Баухаус”.

В последващите дискусии ще бъдат обсъдени темите: „Качество, устойчивост, приобщаване и естетика за всеки в градовете и селата. Връзката между културата, „Новият европейски Баухаус” и политиката на сближаване”; „Симбиозата между култура, изкуство, наука, технологии и архитектура  за изграждане на устойчиво бъдеще”; „A Renovation Wave for Europe” – нов културен проект или предизвикателство за културното наследство. Опазване и споделени грижи”; „Реформа в мисленето. Ангажиране на всички - от институции до граждани”.

 

Модератори на отделните панели са Юрий Вълковски, Мартина Стефанова и Яна Генова. Сред панелистите са Весела Кондакова, зам.-министър на културата; Захари Христов, зам.-министър на регионалното развитие; Карина Ангелиева, съветник на министъра на образованието и науката; проф. д. изк. Свилен Стефанов, зам.-ректор на НХА; Диана Саватева, зам.-кмет на Община Бургас; арх. Дора Иванова; Симеона Манова, член на кабинета на г-жа Елиза Ферейра, Комисар по Сближаване и реформи; Искра Михайлова, евродепутат, член на „Групата за приятелство на „Новият европейски Баухаус”; Габриела Семова, Председател ICOMOS, България; Арх. Петър Петров, директор на НИНКН; Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата – Габрово; Светлана Куюмджиева, куратор, артистичен директор на „Пловдив ЕСК -2019”; Надежда Георгиева, Sito Studio, част от КвАРТал; Донка Михайлова, зам.-председател на НСОРБ, кмет на Община Троян; Харолд Хартунг, началник отдел „Справедливи общества и културно наследство“ в ГД „Научни изследвания и иновации“ в ЕК.

 

„Новият европейски Баухаус” започна в Европа с процес на съвместно създаване и събиране на добри практики. Получени са над 2000 предложения за първите европейски награди с активно участие на младите хора, както и на културните и творческите сектори. Следва етап на изпълнение, като целта е да има най-малко пет „проекта -демонстратори” в Европа, разработени съвместно с гражданите. За целта ще се разчита и на силния бюджет по програмите „Хоризонт Европа“, „Еразъм +“ и „Творческа Европа“. От съвместните действия на всички участници ще зависи тази инициатива да превърне амбициите „Зелената сделка” в реални ползи за всеки гражданин на Европа. През м. септември т. г. се очаква да са факт и първите покани за набиране на проектни предложения.

 

Конференцията „Новият европейски Баухаус - възможностите за действия на национално ниво” продължава и утре, 16 юли. Програмата можете да намерите тук.

 

   Снимки можете да видите във Фотогалерията. Видео от първия ден е налично в YouTube канала на Министерството на културата. Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(18.08 - 20.09.2022)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ »

(18.08 - 20.09.2022)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ДЪРЖАВЕН МУЗИКАЛЕН И БАЛЕТЕН ЦЕНТЪР - СОФИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(08.08 - 04.09.2022)
Галерия "Средец" ще бъде отворена отново за посетители през м. септември »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 164277201 Изработка : MediaPointDS