BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Сряда, 28.02.2024
 
       
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА БОИЛ БАНОВ ПОЗДРАВИ ЧИТАЛИЩНИТЕ ДЕЙЦИ И ЦЯЛАТА САМОДЕЙНА ОБЩНОСТ ПО ПОВОД 1 МАРТ

обратно

(01.03.2021)

Министърът на културата Боил Банов поздрави читалищните дейци и цялата самодейна общност по повод 1 март.

 Ето какво се казва в поздравлението на министър Банов:

 За мен е чест да Ви приветствам по повод 165 години читалищно дело, 110 години от създаването на Съюза на народните читалища и 1 март - Деня на любителското изкуство и художествената самодейност!

Вече над век и половина народните читалища, като първия и най-важен камък на една къща, поддържат крепко устоите на нашия общ дом – България. Пазители са не само на миналото, а опора и мощен двигател за съхраняването ни като народ, като горда и силна нация в голямото европейско семейство. Съюзът на народните читалища и неговите дейци имат своята неотменна мисия в бъдещето, в опазването на нематериалното ни културно наследство и националната ни идентичност, затова и наш дълг е да ги съхраняваме и укрепваме.

С огромно вълнение се прекланям пред делото на онези, които носят светлината на духа и разчистват за нас нови пътеки на познанието и изкуството. Затова и днес съм още по-уверен, че благодарение на общите ни усилия Вашият авторитет и все по-ключова роля за развитието на обществото ни продължават да се издигат. Държавата ни цени високо значимостта на тези наши духовни средища и това е видно, вярвам, не само от почти 50%-ното увеличение на стандарта на субсидираната бройка за читалищата, от това, че за трета година се осигуряват по 2 млн. лв. за попълване на библиотечните фондове, или предложението, което Министерството на културата направи за включването им по отношение на мерките за енергийна ефективност в Плана за възстановяване и устойчивост на страната. Убеден съм, че наред с тази грижа, в основата на  възхода на уникалното българско читалищно дело стои и огромната любов към традицията, запазена в самобитното изкуство на самодейците. И едно от доказателствата за това е значимото признание, което страната ни получи неотдавна на световно ниво с вписването на мартеницата в представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Затова и днес, когато всички си пожелаваме здраве, именно разменяйки си този символ на възраждането ни за нов живот, желая на всеки един читалищен деец и самодеец да усети и своето лично възраждане. Докато имаме Вашите колективи, школи и библиотеки, имаме и непреходните си духовни ценности в националната ни култура.

 Честит празник!Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.02 - 29.04.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НЕВЕНА КОКАНОВА“ - ЯМБОЛ »

(28.02 - 30.04.2024)
Резултати на класираните кандидати от проведени конкурси за длъжността „директор“ на Българските културни институти във: Виена, Берлин, Варшава, Париж, Прага и Рим »

виж всички »
Зала "Средец"
(20.02 - 02.03.2024)
Министерството на културата е домакин на фотографската изложба „Украйна: война и съпротива“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 179558429 Изработка : MediaPointDS