BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Неделя, 16.06.2024
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА БОИЛ БАНОВ ПОЗДРАВИ ЧИТАЛИЩНИТЕ ДЕЙЦИ И ЦЯЛАТА САМОДЕЙНА ОБЩНОСТ ПО ПОВОД 1 МАРТ

обратно

(01.03.2021)

Министърът на културата Боил Банов поздрави читалищните дейци и цялата самодейна общност по повод 1 март.

 Ето какво се казва в поздравлението на министър Банов:

 За мен е чест да Ви приветствам по повод 165 години читалищно дело, 110 години от създаването на Съюза на народните читалища и 1 март - Деня на любителското изкуство и художествената самодейност!

Вече над век и половина народните читалища, като първия и най-важен камък на една къща, поддържат крепко устоите на нашия общ дом – България. Пазители са не само на миналото, а опора и мощен двигател за съхраняването ни като народ, като горда и силна нация в голямото европейско семейство. Съюзът на народните читалища и неговите дейци имат своята неотменна мисия в бъдещето, в опазването на нематериалното ни културно наследство и националната ни идентичност, затова и наш дълг е да ги съхраняваме и укрепваме.

С огромно вълнение се прекланям пред делото на онези, които носят светлината на духа и разчистват за нас нови пътеки на познанието и изкуството. Затова и днес съм още по-уверен, че благодарение на общите ни усилия Вашият авторитет и все по-ключова роля за развитието на обществото ни продължават да се издигат. Държавата ни цени високо значимостта на тези наши духовни средища и това е видно, вярвам, не само от почти 50%-ното увеличение на стандарта на субсидираната бройка за читалищата, от това, че за трета година се осигуряват по 2 млн. лв. за попълване на библиотечните фондове, или предложението, което Министерството на културата направи за включването им по отношение на мерките за енергийна ефективност в Плана за възстановяване и устойчивост на страната. Убеден съм, че наред с тази грижа, в основата на  възхода на уникалното българско читалищно дело стои и огромната любов към традицията, запазена в самобитното изкуство на самодейците. И едно от доказателствата за това е значимото признание, което страната ни получи неотдавна на световно ниво с вписването на мартеницата в представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Затова и днес, когато всички си пожелаваме здраве, именно разменяйки си този символ на възраждането ни за нов живот, желая на всеки един читалищен деец и самодеец да усети и своето лично възраждане. Докато имаме Вашите колективи, школи и библиотеки, имаме и непреходните си духовни ценности в националната ни култура.

 Честит празник!Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(14 - 25.06.2024)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Началник на отдел“ в отдел „Международни дейности“, дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ »

(12.06 - 12.07.2024)
Министерството на културата обявява сесия за целево финансиране на проекти в областта на визуалните изкуства »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 26.06.2024)
Галерия „Средец“ представя Андрей Янев с изложбата „Освещаване на семената“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 182730109 Изработка : MediaPointDS