BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Сряда, 24.07.2024
 
       


НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ „БИБЛИОТЕКИТЕ ДНЕС“ С УЧАСТИЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА БЕ ОТКРИТ В СОФИЯ

обратно

(07.11.2019)

   Националният форум „Библиотеките днес“ под надслов „Предизвикателствата пред библиотеките в 21 век. 25 години след Манифеста на ЮНЕСКО и ИФЛА за обществените библиотеки“ бе открит в София днес. Събитието се провежда под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.
   Форумът бе открит от доц. д-р Венцислав Велев, съветник на министъра на културата и председател на УС на Фондация „Глобални библиотеки – България“. Приветствие поднесе заместник-министърът на културата Румен Димитров. „С общите усилия на всички ни българските библиотеки следват световните тенденции. Нашата цел е обществото да продължава да разчита на библиотеката на 21 век като съвременен център на духовността, знанието и мъдростта”, каза заместник-министърът в обръщението си към участниците във форума. Той припомни, че през настоящата година Министерството на културата подкрепи със значителна сума библиотеките за обновяване на книжния им фонд. „В лицето на Министерството те имат сигурен и надежден партньор“, добави зам.-министърът.

   Участниците във форума приветства и заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която подчерта, че образованието и културата са неразривно свързани и културните институции са естествен партньор в образователния процес. Слово изнесе и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя заяви, че форумът е изключително важен, защото тази година започва подготовката на новия програмен период за работа с европейски средства. Основен приоритет ще бъде развитието на дигиталните умения на хората от уязвимите групи, а партньорството с библиотеките е необходимо за постигането на тази цел.

   Приветствия поднесоха още председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, главният секретар на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО Христо Георгиев и бившият ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев.

   На церемония в рамките на Форума тази вечер ще бъдат връчени годишните награди на Фондация "Глобални библиотеки - България". Петчленно жури ще излъчи победители в четири категории – национална и регионална медия, спомоществовател и публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България.

   В рамките на форума ще бъде представена ролята на библиотеките за осигуряването на свободен и равен достъп до информация, знание и култура за всеки гражданин, като място за личностно и общностно развитие и за подобряване качеството на живот. Специално внимание ще бъде обърнато на Манифеста на ЮНЕСКО и ИФЛА за публичните библиотеки от 1994 г., чиято 25 годишнина ще бъде отбелязана тази година.

   Националният форум „Библиотеките днес”, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“, е ежегодно събитие, посветено на приноса на обществените библиотеки за насърчаване на информационната грамотност, ученето през целия живот, гражданското участие и социалното сближаване и ролята им в съвременното общество като центрове за достъп до знание, качествена и актуална информация, дигитално съдържание и електронни услуги за гражданите. Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на проект „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“, в рамките на който 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване от гражданите. Днес Фондацията работи в партньорство с библиотеките за създаване на повече възможности за приобщаване на гражданите към цифровото общество. В настоятелството на Фондацията влизат Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националният дарителски фонд „13 века България“, Националното сдружение на общините, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюзът на народните читалища.

   Повече информация за форума можете да видите тук: https://www.glbulgaria.bg/bg


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(23.07 - 23.08.2024)
„Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” - 2024 г. »

(23.07 - 24.08.2024)
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР“ НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „АДРИАНА БУДЕВСКА“ - БУРГАС »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.06 - 30.07.2024)
„Abstracta. В памет на Дора Валие”. Изложба - живопис на художника Атилио Таверна (удължена до 30 юли) »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 184030182 Изработка : MediaPointDS