BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Сряда, 21.02.2024
 
       
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ДОЦ. Д-Р БОНИ ПЕТРУНОВА ВЗЕ УЧАСТИЕ В ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ДЕТСКАТА КНИГА „МОНАСИТЕ ОТ ЦАРСКИЯ МАНАСТИР УРВИЧ" В МУЗЕЯ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ

обратно

(01.06.2015)

 
   Заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова взе участие днес в представянето на детската книга „Монасите от царския манастир Урвич" в Музея за история на София.
   Книгата е ориентирана към най-младите читатели и ще ги отведе по увлекателен начин в изгубения свят на средновековния манастир Урвич. Тя включва истории за живота на монасите в манастира в периода XV –XVII век с цветни илюстрации, както и специално приложение за оцветяване, което ще позволи на децата да надникнат в света на древните пазители на знанието. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура" към Столична община по проект „Урвич - последната крепост на Шишмановци".
  

   Автори на детската книга „Монасите от царския манастир Урвич" са доц. д-р Емил Иванов и Филип Петрунов, художници на изданието са доц. д-р Емил Иванов и Виолина Кирякова, Соня Цекова и Атанас Георгиев. 
   Заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, която е дългогодишен ръководител на археологическите проучвания на крепостта и средновековния манастир Урвич /заедно с Николай Овчаров/, поздрави създателите на детската книга и изрази надеждата си, че в близките месеци все повече деца и ученици ще пожелаят да посетят тази прочута средновековна българска крепост, която е само на около 20 км от София по пътя за Самоков.
  

   В представянето на книгата участва и археологът Николай Овчаров, който съобщи, че още през тази седмица започват и новите археологически проучвания в крепостта Урвич, от които очаква великолепни резултати и нови ценни находки. Проф. Овчаров припомни, че вече е почти напълно разкрит манастирски комплекс, възникнал през ХІV век в централната част на средновековната крепост. Той разказа и как средновековната ни твърдина Урвич е служела за охрана на град Средец, днешна София. Проф. Николай Овчаров запозна накратко присъстващите и с важната роля на крепостта в българската съпротива срещу османското нашествие и разказа за легендата, че именно там с османлиите се е сражавал смело братът на цар Иван Шишман – Иван Асен V. Той отбеляза, че първите разкопки на крепостта Урвич са правени още в края на 60-те години от проф. Димитър Овчаров. От 2008 г. с отпуснати от Столична община средства на крепостта вече всяка година се провеждат археологически разкопки, посочи Николай Овчаров. В заключение проф. Николай Овчаров изрази и желанието си на Урвич да бъде извършена частична реставрация и средновековната църква „Св. Илия” на крепостта да бъде издигната наново в автентичния си вид. Разбира се, частичната реставрация на средновековната църква в манастирския комплекс трябва да започне едва след като завършат археологическите проучвания на крепостта, допълни Николай Овчаров. Урвич ще се превърне в обект на културен туризъм, убеден съм в това, подчерта проф. Овчаров.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.02 - 19.04.2024)
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНИЯ КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЮРИСКОНСУЛТ“ В ДИРЕКЦИЯ „ПРАВНОНОРМАТИВНА ДЕЙНОСТ И ПУБЛИЧНИ ПРЕДПРИЯТИЯ“, МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(19.02 - 19.04.2024)
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНИЯ ПОДБОР ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН СЪТРУДНИК ПО УПРАВЛЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ“ С ПРОФИЛ „ЕКСПЕРТ ЗА ТЕХНИЧЕСКО ОТЧИТАНЕ“ В ЕКИПА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦИЯ С11.17. „ЦИФРОВИЗАЦИЯ НА МУЗЕЙНИ КОЛЕКЦИИ, БИБЛИОТЕКИ И АРХИВИ” ОТ НПВУ, МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

виж всички »
Зала "Средец"
(20.02 - 02.03.2024)
Министерството на културата е домакин на фотографската изложба „Украйна: война и съпротива“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 179209053 Изработка : MediaPointDS