BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Неделя, 05.02.2023
 
       
МИНИСТЪР ВЕЖДИ РАШИДОВ ВРЪЧИ ТРАДИЦИОННИТЕ ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ИЗЯВЕНИ НАШИ ТВОРЦИ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

обратно

(21.05.2015)

 
   24-и май е празникът, който сближава всички от нашето общество, той е и най-хубавият български празник, защото ни обединява, каза министър Рашидов на церемонията по награждаването на „Сцена 17” в Министерство на културата

   Днес, 21 май 2015 г., на официална церемония на „Сцена 17” в Министерство на културата с участието на министър Вежди Рашидов с престижните годишни отличия по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, бяха наградени творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.
   „В навечерието сме на най-хубавия български празник. 24-и май е празникът, който сближава всички, това е празникът и на културата, и на просветата, на духовността. Празникът на този език, на който говорим и на писмеността ни. Това е езикът, на който всички комуникираме, мразим, обичаме. Един език, който ни кара да общуваме и ни е необходим, за да я има България и да имаме идентичност като нация и като държава. Най-искрено честитя на всички Вас този прекрасен и светъл празник!”, каза на церемонията министър Вежди Рашидов. 
   „Нека не забравяме съвета на дядо Славейков към сина му: "Пенчо, бре, чети!", който едно време беше в букварите ни. Най-младите ни Пенчовци днес не са много по четенето. Дано се обърне колелото и да се върне времето на четенето - иначе няма бъдеще!”, заяви писателят и сценарист Георги Мишев, след като получи от министър Рашидов най-високата и престижна награда на Министерството на културата - "Златен век" – огърлие.
  

   На традиционната церемония в навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, със "Златен век" - огърлие, бе отличен и поетът Недялко Йорданов. Със "Златен век" - звезда, бяха отличени проф. Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей, проф. Казимир Попконстантинов - археолог, художниците Кеазим Исинов, проф. Иван Газдов и проф. Светослав Кокалов, проф. Иван Ничев - кинорежисьор, доц. Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей към БАН, както и Стефан Диомов - композитор.
  

   С високото отличие "Златен век" - печат на Симеон Велики, бяха наградени режисьорката проф. Маргарита Младенова и актьорът Руси Чанев. Когато се говори за европеизация на културата - като начин на интерпретиране на света, трябва да се стремим към по-различна от тази на останалите европейци култура, към българско интерпретиране на света, отбеляза Руси Чанев, след като получи престижното отличие на Министерството на културата.
  

   Сред удостоените днес с наградата "Златен век" - печат на Симеон Велики, както и с почетна грамота, бяха и музикантите Мими Иванова, Развигор Попов, Иван Дреников, Михаил Букурещлиев, Константин Ганев, актьорите Васил Стойчев, Иван Налбантов, Елена Райнова, писателите Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Федя Филкова, арх. Богоя Сапунджиев и арх. Спиридон Ганев, Аделина Филева - директор на Софийска градска художествена галерия, реставраторите Светла Цанкова и Петя Пенкова, както и библиотечни работници, педагози и археолози.
   С почетни грамоти на тържеството днес бяха отличени и млади таланти, сред които режисьорката Василена Попилиева и актрисата Весела Бабинова, певицата Крисия Тодорова, пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови.
   "Докато има народ, ще има и духовност!", каза в приветствието си на церемонията министър Вежди Рашидов. "Днес на няколко пъти чух да се казва в залата, че времето е тежко и че има липса на духовност. Дълбоко споделям едно нещо: за истинския талант няма бездуховност!”, отбеляза още министър Рашидов и изрази надеждата си, че времената на деморализация на обществото рано или късно ще отминат.
    „Тук, в тази зала, всички сте талантливи хора, хора на духа. Има и млади хора и в тях именно е надеждата ни", категоричен беше министърът на културата Вежди Рашидов. "Неслучайно светът казва, че изкуството е вечно. Изкуството е вечно, защото е част от Вас, светът ще Ви гледа, светът ще Ви слуша. Светът е голям и има нужда от думи. Дайте му образ, дайте му на света думи!" – с тези окуражителни думи се обърна в края на официалната церемония Вежди Рашидов към всички творци. Той им пожела да се усмихват, защото идва и прекрасен празник на книжовността и духовността. "Празнувайте, творете и оставете посредствеността. Тя обича да говори много. Оставете я да се наговори!Талантливите хора работят и те създават произведения. Благодаря Ви, че Ви има!", подчерта министър Вежди Рашидов. 
   Церемонията завърши по традиция с химна на българската просвета и култура "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

   Наградени творци за високи постижения в областта на българската култура и изкуство и по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

    Снимки: Мирослав Златев


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(30.01 - 02.03.2023)
КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА УПРАВИТЕЛ НА „ФИЛМОВА СТУДИЯ ВРЕМЕ” ЕООД »

(30.01 - 02.03.2023)
КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ДВАМА НЕЗАВИСИМИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА „АУДИОВИДЕО ОРФЕЙ” ЕАД »

виж всички »
Зала "Средец"
(02 - 22.02.2023)
На 2 февруари от 11 ч. се открива Фотодокументалната изложба за Васил Левски „Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 168984104 Изработка : MediaPointDS