BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 30.06.2022
 
       
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ДОЦ. Д-Р МАРТИН ИВАНОВ НАГРАДИ С ОТЛИЧИЕТО „ЗЛАТЕН ВЕК” ИЗВЕСТНИТЕ БЪЛГАРСКИ РЕЖИСЬОРИ ДИМИТЪР ПЕТРОВ И ИЛИЯ КОСТОВ

обратно

(30.09.2014)

   На официална церемония днес в Министерството на културата големият български режисьор и сценарист Димитър Петров бе награден от министъра на културата доц. д-р Мартин Иванов с отличието „Златен век” – печат на Симеон Велики.


   Най-високото отличие на Министерството на културата и почетната грамота бяха връчени на режисьора Димитър Петров /р. 1924/ за големия му принос в развитието на българската култура.


   В приветствието си на официалната церемония директорът на Дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование” в Министерство на културата Красимира Филипова припомни за някои от най-знаковите и „вечни” филми, режисирани от Димитър Петров /по сценарии на братя Мормареви/, в това число и за много обичаните „С деца на море” (1972), „Таралежите се раждат без бодли” (1971) и „Васко да Гама от село Рупча”, които все така се радват на изключителен зрителски интерес. „Димитър Петров винаги ме е впечатлявал и удивлявал с изключителното си умение и талант да анализира характера на българското дете и взаимоотношенията му със света на възрастните. Неговите филми и днес звучат изключително съвременно и актуално, те все така ни вълнуват, това са наистина едни знаменателни киноленти!”, подчерта тя.


   Министър Мартин Иванов отбеляза на церемонията, че наградата „Златен век”, с която днес удостояваме този именит български режисьор, е само един скромен знак на признателност към неговите заслуги за българското кино и към българската култура, които са неоспорими.
„Когато като малък гледах толкова обичаните и много популярни филми на режисьора Димитър Петров, разбира се, тогава никога не съм си и представял, че ще имам един ден честта да удостоя този голям наш режисьор с високото отличие на Министерството на културата. Тези негови филми винаги ще ни вълнуват, убеден съм в това - ние всички сме запазили детското в себе си”, изтъкна министър Мартин Иванов и пожела здраве и висок дух на големия наш режисьор, който само след няколко седмици ще навърши 90.

 
   „Трогнат съм, благодаря за отличието, това е един много хубав момент за мен!”, каза развълнувано при получаване на наградата „Златен век” режисьорът - легенда Димитър Петров.

   С високото отличие „Златен век” за принос в развитието на българската култура днес бе удостоен и известният български сценарист и режисьор Илия Костов /р. 1954/.


   „Илия Костов и Димитър Петров са творци от различни поколения, те в различно време са трупали своя ценен опит. Но има един известен български филм, в създаването на който и двамата творци са работили заедно – това е игралният „Куче в чекмедже“ от 1982 г. на режисьора Димитър Петров, в който Илия Костов е бил негов асистент – режисьор”, отбеляза Красимира Филипова, директор на Дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование” в Министерство на културата. Тя разказа накратко и за приноса на Илия Костов за развитието на българската култура и за неговата богата филмография, включваща документални и игрални филми, както и телевизионни новели. Красимира Филипова специално отбеляза, че в неговото творчество много осезателно присъства и духът на родния му гр. Сливен, което е видно и от някои от неговите филми - ”Градът на ветровете”, „Мадам Бовари от Сливен” и „Слънчево”, който взе и специалната награда на журито на филмовия фестивал „Любовта е лудост” във Варна. Тя припомни, че Илия Костов е режисьор и на филмите „Асистентът” /2002/, „Трака-трак” /1996/, който спечели „Златна пирамида” на международния филмов фестивал в Кайро, както и на филма „Време за жени”, сценарист е и на филма „Ако можеш, забрави”. Носител е и на престижни отличия на наши и международни кинофестивали, допълни още тя.


   Министър Мартин Иванов сподели по време на церемонията, че поради обстоятелството, че е специалист по стопанска история, с особено голям интерес следи работата и изявите на Илия Костов в сферата на документалното кино, като особено се вълнува от тези негови творби, които са посветени на живота и делото на големи български индустриалци и видни личности с принос към развитието и утвърждаването на съвременната българска държава и индустрия, сред които е и Добри Желязков.


   Режисьорът Илия Костов благодари за високото отличие и пожела на министър Мартин Иванов да отстоява и да се бори за възможно по-голям бюджет на Министерството на културата, за да не се допуска редуциране на средствата за кинопроизводство.


   „Огромното ми желание е културата да стане наистина национален приоритет у нас и да разполагаме с един наистина значително по-голям бюджет за духовната сфера, но за съжаление за два месеца не могат да се постигнат чудеса. Важното е, че ние започнахме разговора за необходимостта от влагането на значително повече средства в областта на културата, надявам се, разбира се, че този процес ще продължи и занапред”, изтъкна министър Мартин Иванов.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.06 - 29.07.2022)
Министерството на културата обявява сесия за финансиране на творчески проекти в областта на визуалните изкуства (28.06.2022) »

(24.06 - 31.12.2022)
Резултати от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности (24.06.2022) »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163097187 Изработка : MediaPointDS