BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Неделя, 29.05.2022
 
       
ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА НАГРАДИ ХУДОЖНИКА СИМЕОН СПИРИДОНОВ С ПОЧЕТНИЯ ЗНАК „ЗЛАТЕН ВЕК” - ПЕЧАТ НА СИМЕОН ВЕЛИКИ

обратно

(05.08.2014)

   На официална церемония днес в зала „Колегиум” на Министерството на културата заместник-министър Велислава Кръстева награди художника Симеон Спиридонов с високото отличие „Златен век”- печат на Симеон Велики.

 
   На церемонията присъства и кметът на Община Радомир Пламен Алексиев.

 
   „За мен е висока чест да Ви връча днес престижното отличие на Министерството на културата и Ви желая успех и още нови и нови творчески изяви!”, заяви зам.-министър Велислава Кръстева при награждаването на именития български художник, който на 20 август навършва 70 години.


   Красимира Филипова, директор на дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование” в Министерство на културата, в краткото си приветствие подчерта, че отличието „Златен век” се присъжда на Симеон Спиридонов за неговия принос в областта на българското изобразително изкуство. Тя разказа за неговия творчески път, като специално изтъкна за създадената от него в село Дрен галерия, която е и своеобразно местно художествено училище.


   „Симеон Спиридонов, наричан още и „българският Дали”, е творец с много илюстрации. На фона на политическите промени и точно днес, хората на културата и изкуството са доказателство, че те са устойчиви на времето и незасегнати от събитията”, отбеляза още Красимира Филипова.


   „Трогнат съм и Ви благодаря от все сърце!”, каза с вълнение художникът Симеон Спиридонов при получаването на високото отличие на Министерството на културата.

 
   Именитият творец е почетен гражданин на гр. Радомир. Общинският съвет на града на свое заседание наскоро взе решение художникът да бъде предложен и за държавно отличие по повод неговата 70-годишнина.


   Симеон Спиридонов е роден на 20 август 1944 г. в Севлиево, където са евакуирани родителите му по време на Втората световна война. Той е потомък на Христо Спиридонов, който е първият кмет на Севлиево след Освобождението. Бъдещият творец прекарва детството и младежките си години в родния си град, където решава да се занимава с изкуство. Дипломира се в Художествената академия в Прага. Майстор е на илюстрациите и графиката, а през втората половина от творческия си път е и в плен на живописта. Пластичното му многообразие очарова нобелиста Камило Хосе Села, който го нарича "българският Дали".
   Изкуството на Симеон Спиридонов оставя следи с посланията си сред ценители на изкуството от цял свят. Творби на Симеон Спиридонов са експонирани в изложби в Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и много др. През 1994 г. е отличен и с наградата „Хуан Миро” във Валенсия. Творецът е включен в престижната френска класация „100 художници - енциклопедисти на 20-ти век“. Илюстрира повече от 200 книги, автор е и на 20 книжки с рисунки и на 14 анимационни филмчета за деца.      Спиридонов е член на Световната асоциация на художниците към FIAP-UNESCO, както и на Международната организация за защита на животните. През 2013 г. за художественото си творчество Симеон Спиридонов е удостоен със званието академик на Българската академия за наука и изкуство.
   Творецът живее повече от 25 години в село Дрен, община Радомир. С негово съдействие в с. Дрен е основана художествена галерия.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(26.05 - 03.06.2022)
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕН КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „МЛАДШИ ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ“ »

(18.05 - 11.06.2022)
Обява във връзка с Правилата за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата »

виж всички »
Зала "Средец"
(18.05 - 07.06.2022)
ЙОРДАНКА ЙОСИФОВА ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ С ИЗЛОЖБАТА „ЧИПРОВСКИЯТ КИЛИМ – ТРАДИЦИЯ И РАЗЛИЧНОТО В ТРАДИЦИЯТА“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 162246460 Изработка : MediaPointDS