BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Неделя, 29.05.2022
 
       
МИНИСТЪР ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ НАГРАДИ С ПОЧЕТНИЯ ЗНАК „ЗЛАТЕН ВЕК” ИМЕНИТИ БЪЛГАРИ И ДОКАЗАНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

обратно

(14.07.2014)

На официалната церемония в галерия „Средец” с високото отличие в областта на културата – „Златен век”,  бяха удостоени проф. Величко Минеков, Павел Койчев и Владимир Писанчев - директор на ДАНС


   Министър д-р Петър Стоянович награди днес с най-високото българско отличие в областта на културата – „Златен век” огърлие, видните български скулптори проф. Величко Минеков и Павел Койчев.

   Церемонията по награждаването на двамата именити творци, които със своите новаторски пластически търсения изграждат облика на съвременната българска художествена култура, се проведе в галерия „Средец” на Министерството на културата.

   В самото начало на тържествената церемония изкуствоведът доц. Борис Данаилов разказа на присъстващите на награждаването журналисти за творческия път на изтъкнатите наши скулптори, който никак не е бил лек и далеч не е бил обсипан само с рози и цветя, особено в онези десетилетия, в които българското изкуство бе подчинено на нормативната естетика. Той припомни и за някои от най-известните реализирани проекти на двамата големи български скулптори, като същевременно подчерта, че те продължават и днес да са все така креативни и активни, с което потвърждават максимата, че за истинския талант няма възрастови ограничения.


   На официалната церемония в понеделник в галерия „Средец” министърът на културата д-р Петър Стоянович удостои с високото отличие в областта на културата – „Златен век” звезда, и директора на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев. Почетният знак на Министерството на културата „Златен век” звезда се присъжда на директора на ДАНС Владимир Писанчев за неговите усилия, свързани с опазването на културно-историческото ни наследство.


   Заместник-министърът на културата Велислава Кръстева подчерта на церемонията, че за изминалата една година благодарение на доброто сътрудничество и партньорство на Министерството на културата с ДАНС, както и на личния ангажимент на г-н Владимир Писанчев, са били осъществени редица успешни акции, в резултат от които на българските музеи са върнати много културно-исторически ценности, спасени от незаконен трафик. Заместник-министър Велислава Кръстева отбеляза, че директорът на ДАНС Владимир Писанчев е „прегърнал каузата", защото културно-историческото ни наследство, по нейни думи, е чистият извор, от който всички можем да черпим нашето национално самочувствие.


 


   Пред журналисти директорът на ДАНС Владимир Писанчев благодари за високото отличие, като подчерта, че този почетен знак е най-вече награда за труда на всички, които са работили денонощно, за да върнат културните ценности на българските музеи и на българската държава.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(26.05 - 03.06.2022)
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕН КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „МЛАДШИ ЕКСПЕРТ” В ДИРЕКЦИЯ „АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ“ »

(18.05 - 11.06.2022)
Обява във връзка с Правилата за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата »

виж всички »
Зала "Средец"
(18.05 - 07.06.2022)
ЙОРДАНКА ЙОСИФОВА ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ С ИЗЛОЖБАТА „ЧИПРОВСКИЯТ КИЛИМ – ТРАДИЦИЯ И РАЗЛИЧНОТО В ТРАДИЦИЯТА“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 162247175 Изработка : MediaPointDS