BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 23.05.2024
 
       


НА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА МИНИСТЪР ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ ДАРИ НА РЕГИОНАЛНИТЕ МУЗЕИ ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА TABULA IMPERII ROMANI К-35/2 PHILIPPOPOLIS

обратно

(17.06.2014)

   На официална церемония днес в галерия „Средец” на Министерството на културата министър д-р Петър Стоянович дари на регионалните археологически музеи в страната информационната система Tabula Imperii Romani К-35/2 Philippopolis.


   „Информационната система Tabula Imperii Romani на издателство Tendril Publishing House е създадена от екип от близо 50 души - археолози, историци, филолози, картографи и нумизмати, ръководен от проф. д.и.н. Румен Теофилов Иванов от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Картата на Римската империя за България съдържа подробни описания на 8 000 археологически обекта на територията на страната ни, като хронологически е обхванат периодът от І век от новата ера до VІІ век. Тези обекти са картирани на картен лист № K – 35/2 Philippopolis, който обхваща около 75 000 кв. км от територията на страната ни”, каза на церемонията Борислав Павлов от издателство Tendril Publishing House. Той поясни, че изданието е особено ценно и с това, че тук са представени и описания на картографираните обекти от епохата на Римската империя, съобразно тяхната степен на проученост - от съобщения от по няколко реда до студии от по няколко страници. Въпросната информация е снабдена и с най-пълната до момента библиография на римските изследвания в България, обхващаща период от 150 години научни проучвания на поколения археолози. Към книжното тяло на ценното издание е включено и интерактивно DVD. Книгата намира много добър прием в международните специализирани научни среди, но съжаление до момента бе почти недостъпна за българските музейни специалисти поради високата си цена, която е от порядъка на една средна месечна заплата на работещ в музейната сфера, отбеляза Борислав Павлов. Тъкмо по тази причина е много похвална и навременна инициативата на Министерството на културата да осигури за нуждите на музеите у нас по един екземпляр от информационната система Tabula Imperii Romani К-35/2 Philippopolis, подчерта той.

    На церемонията в зала „Средец” днес директорът на НИМ проф. Божидар Димитров припомни, че от епохата на Римската империя във всички краища на страната ни са запазени и до днес великолепни паметници и останки от много римски градове, като тези културни ценности се срещат от Силистра до Петрич и от Видин - до Малко Търново. „От тази епоха са останали по нашите земи виадукти, пътища, градове, гробници. Много от създаденото от римляните културно наследство по нашите земи се е ползвало и по-късно, например и във времето на Първата българска държава”, допълни още той.


   „Да не забравяме също, че и при успешните акции на органите на МВР и ДАНС напоследък също се оказва, че около 90 на сто от монетите, които те успяват да спасят от незаконен трафик, са именно от времето на Римската империя”, посочи проф. Божидар Димитров. Той специално изтъкна, че закупената със средства на Министерството на културата информационна система Tabula Imperii Romani К-35/2 Philippopolis за нуждите на регионалните ни музеи ще е от особено голяма полза най-вече за младите ни научни работници, специалисти и археолози, които ще продължат да проучват уникалното културно наследство по нашите земи от епохата на Рим, тъй като тази информационна система ще им е много необходима при провеждането и планирането на теренни археологически проучвания и спасителни разкопки. Проф. Божидар Димитров специално благодари на усилията на авторския колектив начело с проф. д.и.н. Румен Теофилов Иванов от Националния археологически институт с музей при БАН, който е преодолял немалко перипетии при работата и подготовката на въпросното издание с картата на Римската империя за България. Директорът на НИМ изказа благодарност и на Министерството на културата и на министър Петър Стоянович за инициативата да бъдат осигурени средства за закупуване за специализираните археологически музеи в страната на информационната система. Тъй като ценното издание е на английски език и е насочено към специалисти по римски изследвания, работещи в много университети и научни центрове по света, горещо препоръчвам един екземпляр от него да бъде изпратен и в Немския археологически институт в Рим, Италия, каза в заключение проф. Божидар Димитров.


   В церемонията, по време на която бяха дарени на регионалните музеи в страната по един екземпляр от информационната система Tabula Imperii Romani К-35/2 Philippopolis, взе участие и Гергана Стоянова, началник на Политическия кабинет в Министерството на културата. На церемонията в галерия „Средец” присъства и заместник-министърът на културата Велислава Кръстева. Сред официалните гости бяха и директори на музеи, тук бе и ръководителят на екипа, създал информационната система Tabula Imperii Romani - проф. д.и.н. Румен Теофилов Иванов от Националния археологически институт с музей при БАН.

  На церемонията днес книги получиха:
1. Национален антропологичен музей към Института по експериментална морфология и антропология към БАН;

2. Национален църковен историко-археологически музей;

3. Археологически музей – Велики Преслав;

4. НАИМ-БАН;

5. Археологически музей – Сандански

6. Археологически музей – Септември;

7. Регионален археологически музей – Пловдив.

На неприсъстващите днес ще бъдат изпратени допълнително, а именно:
1. Етнографско-археологически музей – Елхово;
2. Археологически музей – Несебър;
3. Археологически музей – Созопол;
4. Археологически музей – Хисар;
5. Археологически музей - Раднево.


   Инициативата Tabula Imperii Romani стартира през 30-те години на 20 век и има за цел да изработи подробна карта на Римската империя с данни за всички идентифицирани и проучени археологически обекти от периода І -VІ век. За целта територията на Империята е разделена на картни листове. Днешните български земи попадат в картни листове К-34 и К-35. До момента са издадени 34 картни листа от инициативата. Това е първото цялостно българско издание на картен лист.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(16.05 - 31.07.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ“ В ДИРЕКЦИЯ „АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ“ В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(08.05 - 30.09.2024)
Информация на вниманието на допуснатите кандидати до конкурса за длъжността „Главен експерт“ в отдел „Счетоводство“ в дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности”, Министерство на културата »

виж всички »
Зала "Средец"
(30.04 - 24.05.2024)
СРЕЩА С ИЗКУСТВОТО НА СТАВРИ КАЛИНОВ: “POST MORTEM” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 182056175 Изработка : MediaPointDS