BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Неделя, 03.07.2022
 
       
МИНИСТЪР ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ НАГРАДИ БОЯН РАДЕВ С ОТЛИЧИЕТО "ЗЛАТЕН ВЕК"

обратно

(26.02.2014)

   Известният български дарител и колекционер Боян Радев бе награден с отличието "Златен век" с огърлие от министъра на културата д-р Петър Стоянович на официална церемония в Националната художествена галерия в София миналата вечер.

         В Националния музей на българското изобразително изкуство бе открита и постоянна зала за представяне на автори от колекцията на Боян Радев. Повече от четири десетилетия легендарното име в световния спорт събира произведения на едни от най-големите майстори на нашето изобразително изкуство от близкото минало и съвремието, както и образци на античното и църковното изкуство по нашите земи. В първата от периодичните изложби в залата за произведения от колекцията на Боян Радев в НХГ е показано творчеството на близкия му приятел - Атанас Яранов /1940 – 1988/.

    Преди да награди Боян Радев със "Златен век", министър Петър Стоянович отбеляза, че в дни като днешните обществото ни, което още не е дорасло докрай за размерите и големината на онова, което представлява спомоществователството и дарителството в страната ни, тепърва ще има да разгадава и оценява онези сериозни жестове, които правят хора като Боян Радев към културата ни.
„Имам честта и удоволствието да Ви поздравя с удостояването Ви с най-високото отличие на Министерство на културата - „Златен век” с огърлие, което е заслужено признание за големия Ви принос в развитието на българската култура. Българското културно наследство е обречено да пребъде, защото има и такива щедри и великодушни меценати като Вас, около които се редят и куп ревностни последователи», подчерта в приветствието си министър Петър Стоянович, който лично връчи най-престижното отличие на Министерството на културата на Боян Радев. На тържествената церемония в Националната художествена галерия д-р Стоянович отбеляза още, че Радев е оставил ярка и незаличима следа в историята на българския и световния спорт като шампион и съвсем закономерно е носител на най-високото отличие - "Златната огърлица", а сега също съвсем заслужено получава и "златно" огърлие за големите си заслуги в областта на културата.

    „Сам по себе си този факт е удивителен – две големи отличия за постиженията Ви в две съвсем различни области на живота! Има обаче нещо общо между тях и то е, че успехите Ви и в двете области са насочени със сърце и разум към Родината, която и в спортните Ви занимания, така и в колекционерското Ви дело, винаги е била на първо място. Именно родолюбието е онзи пламък, който неизменно е осмислял Вашите действия и на спортния тепих, и на „тепиха“ на културата”, изтъкна в приветственото си слово д-р Петър Стоянович. Той допълни, че има нещо наистина уникално в това как Боян Радев е израснал и се е утвърдил като един от най-забележителните и уважавани колекционери и познавачи на изкуството и историята у нас. „Обяснението за това не е само в пословичната Ви упоритост, последователност и любов към изкуството, сигурни сме, че има и още нещо – и това е усещането Ви за мисия, за себеотдаване пред олтара на род и Родина. Само така може да бъде обяснена и невероятната Ви грижа и отговорност за развитието и опазването на българското културно наследство, за да пребъде то”, подчерта министър Стоянович. Той припомни и за направените от Радев ценни дарения на Националния исторически музей, на Националната галерия за чуждестранно изкуство, на редица исторически музеи в цялата страна, на десетки църкви, читалища и училища. 

    „Само истински патриот, колекционер - познавач и достоен гражданин с отговорност и мисия може да бъде така безпощадно непримирим към онези, които посягат към ценните свидетелства на нашата история и култура. За всичко това – дълбок поклон! Да сте ни жив и здрав!”, заяви в заключение министър Петър Стоянович.

    На церемонията в НХГ Боян Радев, който вчера отбеляза и рождения си ден, получи подарък и поздравления и от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Той е обявен за дарител номер едно на НИМ, където в специална зала са изложени близо 170 икони, църковна утвар, дърворезби и каменни пластики. Традицията по даряването в семейството беше продължена от внучката на Боян Радев - Бояна, която му даде първото си отличие - по скиспускане.
В словото си на тържеството акад. Светлин Русев изтъкна, че за първи път Националната ни художествена галерия предоставя цяла зала за колекционер. Олимпийски и световен шампион, колекционер и дарител, Боян Радев е национално съкровище и трябва да го пазим, грижим и съхраняваме като Националната ни галерия, подчерта още акад. Русев.

   Боян Радев бе поздравен и от директора на Националната художествена галерия Бисера Йосифова, която отбеляза, че колекционерската страст и богатата колекция на Боян Радев са съхранили за всички нас изкуството и посланията на много знакови наши художници, по-голямата част от които за съжаление вече не са сред нас.

   Боян Радев благодари сърдечно на всички, които бяха дошли да го уважат и поздравят в НХГ, и заяви: "Бъдете живи и здрави, бъдете горди, че сте българи, благодаря и за големия орден. Бъдете горди, не клякайте на никого!".

   Участие в официалната церемония в НХГ взеха и заместник-министърът на културата Велислава Кръстева, както и кметът на Перник Росица Янакиева, която специално отбеляза, че пътят към славата и успехите на Боян Радев е започнал от Мошино, сега - квартал на гр. Перник, тъй като легендарният ни шампион и колекционер е роден именно там.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01 - 19.07.2022)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” - 2022 г. »

(01.07 - 02.08.2022)
Mинистерство на културата oбявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” за 2022 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163162706 Изработка : MediaPointDS