BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Вторник, 23.07.2024
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА Д-Р ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ НАГРАДИ С ПРЕСТИЖНОТО ОТЛИЧИЕ „ЗЛАТЕН ВЕК” РЕГИОНАЛНИЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ В ПЛОВДИВ ПО ПОВОД НЕГОВАТА 130-ГОДИШНИНА

обратно

(02.12.2013)

   На официална церемония днес в зала „Колегиум” на Министерството на културата министър д-р Петър Стоянович връчи престижната награда „Златен век” – печат на Симеон Велики, на директора на Регионалния археологически музей в Пловдив (РАМ – Пловдив) доц. д-р Костадин Кисьов.


   „Имам честта да връча днес високото отличие на Министерство на културата на директора на Регионалния археологически музей в Пловдив - доц. Костадин Кисьов, който ръководи една от най-старите и уважавани културни институции в България. Наградата и почетната грамота са за съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство на България и по повод неговата 130–годишнина. Няма армия без генерал и армията трудно може да получи отличие, тя получава признание в лицето на своя ръководител. На добър час! Поздравете и всички Ваши колеги от нас!”- с тези думи министър Петър Стоянович връчи наградата „Златен век” и почетната грамота на доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионален археологически музей – Пловдив.


   В приветствието си на церемонията по награждаването Екатерина Джумалиева - държавен експерт в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерство на културата, специално отбеляза приноса и заслугите на доц. д-р Костадин Кисьов, както и на целия екип на Регионален археологически музей – Пловдив, в сферата на опазването на културното наследство, както и в провеждането на археологически проучвания. „Колегите ни от РАМ – Пловдив, получават наградата „Златен век” в една година, в която се навършват 130 години от развитието на музейното дело в Пловдив. С усилията както на директора на музея, така и на целия негов екип, Пловдивският археологически музей се нареди сред най-добрите регионални музеи в страната, от специалистите в тази музейна институция постъпват и редица предложения по повод предстоящите промени и изменения в Закона за културното наследство”, посочи още Екатерина Джумалиева.


   Директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов благодари на ръководството на Министерството на културата и на министър Стоянович за престижното отличие от името на целия колектив на музея, както и от името на общинското ръководство на гр. Пловдив. „Тази награда е и един жест към дългогодишния труд на моите колеги”, подчерта доц. д-р Костадин Кисьов. Директорът на РАМ в Пловдив допълни, че музеят има и редица европейски награди, а след обновяването на експозицията и на сградата на музея, извършено през 2010 г., Археологическият музей в Пловдив вече е един от най-модерните в Европа и неслучайно се радва и на рекордна посещаемост от туристи през последната година.


   Регионалният археологически музей в Пловдив (РАМ – Пловдив) е една от най-старите културни институции в България. Официално е открит преди 130 години, като неговото развитие преминава през етапа на археологическо-нумизматичен кабинет до окончателното му обособяване като Археологически музей през 1920 година. Първоначално неговите фондове са съдържали нумизматична колекция от 1500 монети, етнографски и исторически документи, църковна утвар, старопечатни книги от ХVII – ХVIII в., 300 икони и картини на прочутите български художници Станислав Доспевски, Иван Лазаров, Цанко Лавренов, Николай Райнов, Златю Бояджиев и др. Музеят притежава една от най-богатите колекции, съдържаща близо 100 000 експоната, произведения на човешкото изкуство и бит, свързани с историята на Пловдивска област и град Пловдив - наследник на един от най-големите и значими антични градове на Балканския полуостров - Филипопол.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(22.07 - 31.10.2024)
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ДАТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА „ДИРЕКТОР“ НА НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА „СВ. ЛУКА“ - СОФИЯ »

(16.07 - 17.08.2024)
СЪОБЩЕНИЕ »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.06 - 30.07.2024)
„Abstracta. В памет на Дора Валие”. Изложба - живопис на художника Атилио Таверна (удължена до 30 юли) »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 183992656 Изработка : MediaPointDS