BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 29.02.2024
 
       
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА Д-Р ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ НАГРАДИ С ПРЕСТИЖНОТО ОТЛИЧИЕ „ЗЛАТЕН ВЕК” РЕГИОНАЛНИЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ В ПЛОВДИВ ПО ПОВОД НЕГОВАТА 130-ГОДИШНИНА

обратно

(02.12.2013)

   На официална церемония днес в зала „Колегиум” на Министерството на културата министър д-р Петър Стоянович връчи престижната награда „Златен век” – печат на Симеон Велики, на директора на Регионалния археологически музей в Пловдив (РАМ – Пловдив) доц. д-р Костадин Кисьов.


   „Имам честта да връча днес високото отличие на Министерство на културата на директора на Регионалния археологически музей в Пловдив - доц. Костадин Кисьов, който ръководи една от най-старите и уважавани културни институции в България. Наградата и почетната грамота са за съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство на България и по повод неговата 130–годишнина. Няма армия без генерал и армията трудно може да получи отличие, тя получава признание в лицето на своя ръководител. На добър час! Поздравете и всички Ваши колеги от нас!”- с тези думи министър Петър Стоянович връчи наградата „Златен век” и почетната грамота на доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионален археологически музей – Пловдив.


   В приветствието си на церемонията по награждаването Екатерина Джумалиева - държавен експерт в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерство на културата, специално отбеляза приноса и заслугите на доц. д-р Костадин Кисьов, както и на целия екип на Регионален археологически музей – Пловдив, в сферата на опазването на културното наследство, както и в провеждането на археологически проучвания. „Колегите ни от РАМ – Пловдив, получават наградата „Златен век” в една година, в която се навършват 130 години от развитието на музейното дело в Пловдив. С усилията както на директора на музея, така и на целия негов екип, Пловдивският археологически музей се нареди сред най-добрите регионални музеи в страната, от специалистите в тази музейна институция постъпват и редица предложения по повод предстоящите промени и изменения в Закона за културното наследство”, посочи още Екатерина Джумалиева.


   Директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов благодари на ръководството на Министерството на културата и на министър Стоянович за престижното отличие от името на целия колектив на музея, както и от името на общинското ръководство на гр. Пловдив. „Тази награда е и един жест към дългогодишния труд на моите колеги”, подчерта доц. д-р Костадин Кисьов. Директорът на РАМ в Пловдив допълни, че музеят има и редица европейски награди, а след обновяването на експозицията и на сградата на музея, извършено през 2010 г., Археологическият музей в Пловдив вече е един от най-модерните в Европа и неслучайно се радва и на рекордна посещаемост от туристи през последната година.


   Регионалният археологически музей в Пловдив (РАМ – Пловдив) е една от най-старите културни институции в България. Официално е открит преди 130 години, като неговото развитие преминава през етапа на археологическо-нумизматичен кабинет до окончателното му обособяване като Археологически музей през 1920 година. Първоначално неговите фондове са съдържали нумизматична колекция от 1500 монети, етнографски и исторически документи, църковна утвар, старопечатни книги от ХVII – ХVIII в., 300 икони и картини на прочутите български художници Станислав Доспевски, Иван Лазаров, Цанко Лавренов, Николай Райнов, Златю Бояджиев и др. Музеят притежава една от най-богатите колекции, съдържаща близо 100 000 експоната, произведения на човешкото изкуство и бит, свързани с историята на Пловдивска област и град Пловдив - наследник на един от най-големите и значими антични градове на Балканския полуостров - Филипопол.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(28.02 - 29.04.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НЕВЕНА КОКАНОВА“ - ЯМБОЛ »

(28.02 - 30.04.2024)
Резултати на класираните кандидати от проведени конкурси за длъжността „директор“ на Българските културни институти във: Виена, Берлин, Варшава, Париж, Прага и Рим »

виж всички »
Зала "Средец"
(20.02 - 02.03.2024)
Министерството на културата е домакин на фотографската изложба „Украйна: война и съпротива“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 179580759 Изработка : MediaPointDS