BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Петък, 12.08.2022
 
       


МИНИСТЪР СТОЯНОВИЧ: ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩАТА 1000-ГОДИШНИНА ОТ СМЪРТТА НА ЦАР САМУИЛ, БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ЩЕ СЪЗДАДЕ НАЦИОНАЛЕН КОМИТЕТ ПО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ГОДИШНИНАТА ОТ НЕГОВАТА КОНЧИНА, КОЙТО ЩЕ БЪДЕ ОГЛАВЯВАН ОТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ДОЦ. ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ

обратно

(22.11.2013)

   Министърът на културата д-р Петър Стоянович и министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова днес, 22 ноември 2013 г., направиха специално изявление пред медиите по повод предстоящите през 2014 г. събития за отбелязване на 1000 години от смъртта на Цар Самуил Български и сформирането на Национален комитет под патронажа на министър-председателя Пламен Орешарски.


   „Дами и господа, това наше извънредно изявление е по решение на Министерския съвет, като моят колега проф. Анелия Клисарова – министър на образованието и науката, и аз, сме упълномощени да Ви съобщим, че във връзка с предстоящата 1000-годишнина от смъртта на цар Самуил, българската държава ще създаде един Национален комитет по отбелязването на годишнината от кончината на цар Самуил, който ще бъде оглавяван лично от министър-председателя доц. Пламен Орешарски. В този Национален комитет има двама зам.-председатели – председателят на БАН академик Стефан Воденичаров и моя милост - като министър на културата. Освен това, тъй като дейностите по повод годишнината ще имат доста широк обхват, ще бъдат поканени и министрите на образованието и науката, на външните работи и на отбраната. Очакваме все още Негово Светейшество Българският Патриарх дали ще се съгласи да бъде почетен член на този Национален Комитет, или ще изпрати свой представител - член на Светия Синод на БПЦ. И тъй като това са национални отбелязвания на годишнината, очакваме и от държавния глава да определи свой представител в този Национален комитет. А тъй като и научната и оборотната подготовка на този форум е доста сложна, ще имаме и един Оперативен организационен комитет, който ще се оглавява от видния български медиевист акад. Васил Гюзелев, със заместник-председател доц. Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей при БАН. В този организационен комитет ще влязат и изтъкнати представители на университетската общност, експерти, директори на музеи, както, разбира се, и представители на местната власт, тъй като част от проявите ще бъдат на територията на област Благоевград”, съобщи днес пред журналисти в Галерия "Средец" на Министерството на културата министър Петър Стоянович.


   Годишнината е и един добър повод за припомняне на ролята на Охридската архиепископия като последен духовен център на българската нация през време на османското владичество – а това може да стане със специална изложба в рамките на отбелязването на годишнината, посочи още министър Стоянович. Предвиждат се също и концерт от българска средновековна музика, международна научна конференция, посещение и на базиликата " Свети Ахил", където е гробът на цар Самуил. Специална изложба в Националния археологически музей в София с експонати от епохата, съхранявани в музеите ни, ще бъде един от акцентите в отбелязването на годишнината от кончината на бележития български владетел.
   „Министерството на образованието и науката ще организира специален час на класния в училищата ни, посветен на 1000 години от смъртта на цар Самуил”, съобщи министър Анелия Клисарова. Ще бъде изработен и плакат, който ще посрещне децата във всички училища в страната още в първия учебен ден през 2014 г. - за да видят под какъв знак ще мине годината. На 3 март 2014 г. първокласниците ще получат и книжка "Защо се гордея, че съм българин", в която една страница ще е посветена на цар Самуил”, посочи министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 1000 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ЦАР САМУИЛ БЪЛГАРСКИ
(юли-октомври 2014 г.)

   На 6 октомври 2014 г. се навършват 1000 години от смъртта на българския цар Самуил, покосен от инфаркт при вида на ослепените български войници след битката при Ключ (29 юли 1014 г.) срещу византийския император Василий II.
   Датата е повод да изразим уважение към българското минало, но и за нов прочит на полувековните военни сблъсъци между Византия и България, показали силата на българската държавна традиция и доказващи географския ареал на средновековна България.
   Годишнината е удобен повод за нарочно отбелязване и на Охридската архиепископия – последен духовен център на българската нация през време на османското владичество.
   Националният комитет по повод годишнината ще бъде оглавен от министър-председателя доц. д-р Пламен Орешарски. Заместник-председатели са академик Стефан Воденичаров, председател на БАН, и д-р Петър Стоянович, министър на културата. За членове са поканени представител на Негово Светейшество Българския Патриарх, министрите на образованието и науката, на външните работи и на отбраната, както и представител на Президента на Република България.
   Организационният комитет се оглавява от изтъкнатия ни медиевист академик Васил Гюзелев със заместник-председател доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Национален археологически институт с музей при БАН /НАИМ/. В организационния комитет ще бъдат поканени изтъкнати учени от БАН, университетски преподаватели, директори на музеи и библиотеки, представител на Светия Синод на БПЦ, на областната и общинската власт, специалисти и експерти.
   Първоначалните намерения на организаторите включват следните прояви:
   Изложба в Националния археологически музей в София, посветена на времето на цар Самуил;
   Изложба, посветена на Охридската архиепископия;
   Концерт от българска средновековна музика;
   Международна научна конференция;
   Посещение на базиликата „Свети Ахил”, където е гробът на Самуил.
Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(09 - 20.08.2022)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Директор” на дирекция „Управление на собствеността“ »

(03.08 - 31.12.2022)
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ МУЗЕИ И ХУДОЖЕСТВЕНИ ГАЛЕРИИ В СТРАНАТА »

виж всички »
Зала "Средец"
(08.08 - 04.09.2022)
Галерия "Средец" ще бъде отворена отново за посетители през м. септември »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 164053239 Изработка : MediaPointDS