BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Петък, 02.12.2022
 
       




















































































В АКТИВНА ДИСКУСИЯ ПРЕМИНА ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

обратно

(01.08.2013)

   Първото заседание на Обществения съвет към министъра на културата премина при голям интерес и активен диалог. То се проведе на 1 август 2013 г. на „Сцена 17” в Министерството на културата и бе ръководено от заместник-министрите Велислава Кръстева и Васил Василев.


   Съставът на съвета включва 40 души, които представляват широк спектър от граждански, професионални и творчески организации, свързани със сферата на културата. На първото заседание бяха обсъдени и утвърдени правила за работа. Участниците се обединиха около най-важните теми, които следва да влязат в дневния ред на съвета в близките седмици и месеци.
   Първото заседание продължи близо два часа и в дискусията се включиха всички участници. Юрий Вълковски – от Българската фестивална асоциация, предложи преди всяко заседание да има подготовка за активен диалог, така че да може широко да бъдат обсъдени въпроси като бюджета за култура за 2014 г., средствата за подкрепа на проекти, критериите за фестивалите, европейското финансиране в следващия програмен период, както и проблема с отсъствието на цели сектори от живата култура в бъдещата подкрепа на ЕС.
   Диана Андреева - директор на Обсерваторията по икономика на културата, предложи програмата на кабинета Орешарски да бъде обсъдена и от членовете на съвета, а още на следващото заседание дискусията да е свързана с бюджетната процедура – и за бюджет 2014-та, и за прогнозния бюджет за следващите три години, и за парите за култура в следващия програмен период на ЕС. Съветът към министъра на културата само ще спечели, ако в него бъдат поканени и хора от Обществения съвет към президента, от съвета към Столична община и от Националното сдружение на общините, смята Диана Андреева. Тя изрази надежда, че ще се ускори работата по Националната стратегия на българската култура.


   Според книгоиздателите Светлозар Желев и Веселин Тодоров е добре да има секции към Обществения съвет, за да може да се подготвят експертни становища по отделни въпроси и секторни политики.
   Проф. Боряна Христова – директор на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, широкото представителство в съвета на творци, хора от неправителствени организации, експерти, а не чиновници, както е в някои отраслови органи, е много добър знак. Според нея още през октомври съветът следва да обсъди темата за необходимостта от поправки в Закона за културното наследство. Снежана Янева – председател на Сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация”, подкрепи това предложение и допълни, че книжовното и литературното наследство следва да бъде включено в условията за финансиране по Програмата на Европейското икономическо пространство. Управляващ орган по тази програма ще бъде Министерството на културата, а средствата са 16 милиона евро.
   Иван Димитров от „Музикаутор” изтъкна, че дирекция „Авторско право и сродни права” в Министерството на културата трябва да се укрепи с нови бройки, за да бъде още по-ефективна борбата с интелектуалното пиратство. Атанас Капралов от Движение за граждански контрол е на мнение, че премахването преди години на чл. 26 от Закона за авторското право е неправилно, тъй като така се лишава от постъпления Национален фонд „Култура”. Безпокойство по тази тема изразиха и други представители на организации за авторски права, които присъстваха като гости в Обществения съвет като Борис Бончев.


   За създаване на по-добри условия за работа на независимите сценични трупи пледира Живко Желязков от Съюза на артистите. Сега те получават финансиране за свои проекти от Министерството на културата, дори и в момента има такава сесия за 60 хиляди лева, но средствата са ограничени. Васил Димитров – директор на радио „BTV Media group”, предложи членовете на съвета да се групират по звена и да подготвят становища по петте най важни въпроса в тяхната сфера. Райна Йотова от Дарик радио сподели, че е обнадеждена от широкия формат на форума и е сигурна, че заседанията няма да са формални. Тя също подкрепя идеята още през октомври да се обсъждат предложения за поправки в Закона за културното наследство. Ректорът на Националната художествена академия проф. Светослав Кокалов обобщи: „Не чакам бъбривост, а работливост от Обществения съвет в името на развитието на изкуството и културата”. Проф. Петя Бъговска – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, и доц. Тотко Стоянов – председател на УС на Асоциацията на българските археолози, изразиха своите надежди за активна работа на всички участници.
   Заместник-министрите Велислава Кръстева и Васил Василев увериха присъстващите, че всяко мнение ще бъде зачетено, а ръководството на Министерството на културата е отворено за активни дискусии.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01 - 31.12.2022)
Списък на допуснатите и недопуснати кандидати до защита на концепцията за длъжността „директор“ на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в Министерството на културата »

(01.2022 - 31.12.2023)
Заповед за прекратяване на конкурса за заемане на длъжността „директор“ на Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура – Горна баня, обявен със Заповед № РД16-89/15.09.2022 г. на министъра на културата »

виж всички »
Зала "Средец"
(21.11 - 08.12.2022)
„Преображение – процес“ на Милена Велчева гостува в Галерия „Средец“ на Министерство на културата »



виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 167111099 Изработка : MediaPointDS